Планування походу обов'язково включає складання меню. Що взяти з собою в гори з їжі? «Класичні» бутерброди, мівіна та консерви в банках — не єдиний і не найвдаліший набір. Ми зібрали для вас великий перелік продуктів, з яких можна готувати на природі цікаві, смачні та поживні страви. Також розкажемо, чим перекусити, що пити та як загалом організувати похідну кухню.
Зміст:
- Що їсти у поході: базові правила
- Продукти для сніданків, обідів та вечерь
- Чим перекусити на природі?
- Що пити на природі?
- Що не треба брати з собою з їжі та напоїв у похід?
- Як скоригувати меню для дітей, веганів та в інших ситуаціях?
Що їсти у поході: базові правила
Перед тим, як купувати продукти в похід за списком, складіть розкладку — детальне меню на кожен день із вказівкою всіх необхідних інгредієнтів з грамовкою. Ви повинні чітко знати, що і коли будете їсти на маршруті, і що для цього знадобиться. Щоб правильно скласти розкладку, враховуйте:
-
На чому будете готувати — дровах чи пальнику. В останньому випадку потрібно підбирати страви без тривалої теплової обробки, щоб заощаджувати газ.
-
Тривалість та інтенсивність маршруту, спосіб пересування (піший/вело/водний похід / автокемпінг). Це впливає на тип, вагу, термін зберігання продуктів.
-
Кількість осіб у групі, вік, індивідуальні уподобання.
-
Харчову цінність. Меню в поході має бути калорійним (залежно від інтенсивності від 2,5 до 10 тис. Ккал на добу на людину), збалансованим (достатньо жирів, вуглеводів, білків), смачним та різноманітним.
-
Вагу продуктів. Щоб зменшити її без втрати якості харчування, робіть акцент на сублімати та висококалорійну їжу, скоротіть консерви в банках і ретельно розплануйте меню, щоб не брати зайве.
Водночас обов'язково робіть резерв на випадок НС (вимушеної денки, зміни маршруту або ін.). Плануйте, що взяти з собою у похід з їжі, на кількість ходових днів + один «запасний».
Це — базові правила харчування на природі. Бажаєте знати більше? Читайте статтю про складання меню для походу.
Порада. Продумайте не тільки, що можна взяти в похід з їжі, але й на чому будете готувати і з чого їсти. Ми вже розповідали, який посуд брати в похід: як вибрати індивідуальний набір (кружку, миску, ложку) та посуд для готовки. Якщо збираєтесь готувати на дровах, дізнайтеся, як розпалювати багаття. А якщо розводити вогонь не можна, використовуйте пальник (газовий / мультипаливний) або інтегровану систему приготування їжі.
Продукти для сніданків, обідів та вечерь
Почнемо з головного — набору продуктів для основних прийомів їжі. У поході можна приготувати практично будь-що: від супів і каш до десертів! Не вірите? Тримайте добірки цікавих рецептів страв на вогнищі та на пальнику.
Щоб організувати повноцінне триразове харчування, потрібно взяти на відпочинок з наметами з їжі все необхідне. Ми додали до списку можливі варіанти. Радимо роздрукувати його, і, орієнтуючись на свою розкладку-меню, позначити, що з цього вам знадобиться.
*До кожного продукту вказана приблизна грамовка для однієї порції на дорослу людину. Загалом орієнтуйтеся на те, що за добу кожному учаснику групи знадобиться близько 500-800 г сухих продуктів.
Крупи та макарони:
-
Рис швидкого приготування — 60-80 грам.
-
Вівсяні і/або гречані пластівці — 50-80 грам.
-
Сочевиця — 60-80 грам.
-
Перлова крупа — 60-80 грам.
-
Кукурудзяна крупа — 80-100 грам.
-
Горох колотий — 60-80 грам.
-
Гречана крупа — 70-100 грам.
-
Булгур — 60-80 грам.
-
Кус-кус — 70-100 грам.
-
Манна крупа — 50-60 грам.
-
Нут — 70-80 грам.
-
Вермішель-павутинка, локшина — 60-100 грам.
Овочі, гриби, фрукти:
-
Сушені овочі: морква, цибуля, картопля, горох, кабачки, помідори, перець, баклажани та ін. — по 10-30 грам.
-
Сушені гриби — 20-50 грам.
-
Консервовані боби (у пакетах): квасоля, нут, горошок — по 30-60 грам.
-
Горіхи, сухофрукти, цукати, арахісова паста, згущене молоко (в пакеті/стіках) — по 15-30 грам, додавати в солодку кашу на сніданок.
М'ясо, риба:
-
Сушене м'ясо (джерки, фарш) — по 20-30 грам
-
Соєве м'ясо (гуляш/биточки/фарш) — 30-50 грам.
-
М'ясні консерви у вакуумних пакетах — 30-60 грам.
-
Сиров'ялена ковбаса, сало, твердий сир у вакуумних пакетах (на перші дні) — по 30-40 грам.
Спеції та інше:
-
Сіль, перець, паприка, імбир, готові суміші спецій.
-
Сушені зелень, часник.
-
Масло топлене, олія або смалець для смаження і заправки.
-
Томатна паста у «пірамідках»/пакетиках.
-
Сухарі, несолодкі галети (замість хліба).
-
Сухе молоко і вершки, яєчний порошок (в кашу, омлети, випічку).
-
Борошно, дріжджі/розпушувач (для похідних оладок, хліба).
Важкі та швидкопсувні продукти, які можна взяти на перші 1-2 дні або для автокемпінгу:
-
М'ясні та рибні консерви (беріть з мінімальним вмістом води), паштети у бляшанках.
-
Свіжі овочі та фрукти.
-
Хліб, лаваш.
-
Свіжі яйця.
Їжа в похід без приготування або готові сублімовані страви
Періодично у поході не вдається зайнятися повноцінним приготуванням їжі — банально ніколи чи немає сил після довгого переходу. У такому разі рятують страви, для приготування яких достатньо закип'ятити воду, залити суміш і почекати 5-10 хвилин. До таких продуктів належать знайомі всім каші, картопляне пюре і супи з пакетика, локшина швидкого приготування. Не дуже корисно, зате це швидка, гаряча та ситна їжа, яка врятує в екстреній ситуації.
Порада. Використовуйте харчовий термос, щоб заварювати їжу. Вранці запарили, і на обід у вас є готова гаряча страва без зайвого клопоту та додаткової метушні з пальником.
Бажаєте і швидке, і корисне? Зверніть увагу на сублімовані страви(звичайні висушені продукти), адже вони:
-
Легкі. Мають вагу у 5-10 разів менше свіжих продуктів.
-
Корисні і смачні. Сублімація допомагає зберегти максимум корисних речовин та смакові якості.
-
Різноманітні. Асортимент субліматів у магазині Shambala включає рагу, різотто, різноманітні супи і гуляші.
-
Прості у приготуванні. Заливаєте суміш окропом прямо в пакеті, даєте настоятися і отримуєте гарячий обід, після якого навіть посуд мити не треба!
Досвідчені похідники завжди беруть із собою в похід з їжі щось із серії «додай води» — про запас, або одразу ж включають їх у продуктову розкладку на найбільш завантажені дні маршруту.
Чим перекусити на природі?
Плануючи, яку їжу брати в похід, обов'язково подумайте про перекуси, які можна швидко “схом'ячити” на привалі або взагалі на ходу. Під час денних переходів перекуси також часто замінюють повноцінний обід.
Головна задача таких продуктів — підкинути калорій організму та глюкози для мозку, щоб ви могли спокійно дотягнути до основного прийому їжі. Тому перекуси в поході повинні бути висококалорійними і містити швидкі вуглеводи. На цю роль добре підходять:
-
Горіхи і сухофрукти: кешью та арахіс (лідери за калорійністю), грецькі, мигдаль, фундук, родзинки, фініки, бананові чіпси, пастила тощо.
-
Насіння, козинаки, халва.
-
М'ясні джерки (хороше джерело білка на ходу).
-
Шоколадні, протеїнові, злакові, фруктові батончики.
-
Чорний шоколад та цукерки (для неспекотних днів).
-
Карамель, льодяники.
-
Печиво, крекери, сушки, вафлі.
-
Мармелад, зефір.
*Наведені вище солодощі також включайте в розкладку на сніданок і вечерю (як десерт до чаю).
Що пити на природі?
Основний напій у поході — звичайна вода. Її потрібно пити у достатній кількості, теплу чи холодну залежно від сезону. Читайте докладніше про правила пиття в аутдорі.
Окрім води, у поході можна пити чорний, зелений, трав'яний та ягідний чаї, какао, каву, компот. Приготувати на природі можна практично що завгодно — у нас є добірка цікавих рецептів напоїв у поході.
Для «кав'ярні на свіжому повітрі» не забудьте взяти з собою:
-
Чай (пакетований/розсипний), кава (розчинна/мелена), какао-порошок — по 5-10 грам на порцію.
-
Цукор — по 15-20 г на порцію.
-
Сухі вершки/молоко до кави.
-
Сушені фрукти, ягоди (для чаю та компоту).
-
Лимон у чай (сушений або перетертий з цукром).
-
Прянощі для кави, чаю, грогу (кориця, гвоздика, кардамон).
Що не треба брати з собою з їжі та напоїв у похід?
Якщо мова про напої, то можна виділити такий небажаний список:
-
Пакетовані соки. Швидко псуються, важкі.
-
Солодка газировка. Важка, зневоднює, може викликати проблеми з ШКТ.
-
Алкогольні напої. В поході варто сильно обмежувати або відмовитися, оскільки сп'яніння — «найкращий друг» необдуманих вчинків і нещасних випадків у диких умовах. Грітися за допомогою алкоголю, попри стереотипи, теж небажано.
Також утримайтеся від такої їжі в поході:
- Молочна продукція: йогурти, кефіри та інше. Дуже швидко псується, і зіпсувавшись, зробить вам багато проблем зі шлунком.
- Копчене та жирне мʼясо, сало та рибу краще залишити вдома з тих самих причин
Як скоригувати меню для дітей, веганів та в інших ситуаціях?
З наведеного вище набору продуктів можна скласти меню, яке підійде для різних умов, тривалості маршруту, смакових уподобань учасників групи і т.д.
-
Якщо у групі є діти, робіть акцент на каші та супи, додайте в розкладку більше перекусів, а також маршмеллоу для смаження на багатті та інші смачні «бонуси». Для молодших плануйте порції приблизно вдвічі менші за стандартні, а для підлітків, навпаки, трохи збільшіть грамовку. Докладніше про похід з дітьми.
-
Харчові алергії, непереносність продуктів, вегетаріанство теж не дуже ускладнюють планування меню. Найчастіше можна готувати базову страву, а всі спірні інгредієнти додавати в останню чергу, роздавши перед цим порції без м'яса/молока/горіхів/тощо. А якщо зібрати групу однодумців, можна організувати суто вегетаріанську кухню в поході.
-
Вирушаєте в похід у холодну пору року — беріть якнайбільше висококалорійних продуктів. Це — один із способів не замерзнути в поході. Взяти з собою в гори взимку з їжі варто жирні горіхи, арахісову пасту, шоколад, енергетичні батончики. Також врахуйте, що продукти з вмістом води можуть промерзнути наскрізь — навіть твердий сир буде складно нарізати. Тому робіть акцент на сублімовані суміші, з яких можна швидко приготувати гарячі наваристі супи та каші.
-
У список того, яку їжу взяти в похід на 1 день, можна включати практично будь-що. Зокрема, бутерброди, варені яйця, свіжі овочі та фрукти, випічку, мариноване м'ясо на шашлик та сиру картоплю для запікання на багатті. Але якщо йдете в спекотний день або просто не хочете витрачати час на пікніки, віддайте перевагу простим перекусам (шоколадні та злакові батончики, печиво, горіхи, сухофрукти). І не забувайте про воду!
Приділіть плануванню похідного меню особливу увагу та відмовтеся від ідеї зробити його аскетичним. Різноманітне ситне харчування у поході додає сил і заряджає оптимізмом. Адже коли починаєш день із ароматної кави та смачної каші, підживлюєш себе в дорозі смаколиками, а наприкінці виснажливого переходу отримуєш тарілку гарячого ситного супу, йти маршрутом куди легше і приємніше!