Горнятко гарячого напою на природі — одна з найприємніших частин походу. Навіть елементарний чай з пакетика в горах смакує інакше, а заварювання трав і ягід, готування грогу і глінтвейну на вогні взагалі межують з магією.

 

Зміст:

Що потрібно, щоб приготувати чай в поході
Який чай приготувати на природі
Рецепт лісового чаю
Рецепти особливих гарячих напоїв на природі

 

 

Куди ж без найпопулярнішого ранкового напою: дізнайтесь кращі способи зварити каву в поході

 

 

Що потрібно, щоб приготувати чай в поході

  1. Газовий пальник або інтегрована система приготування їжі.

Про переваги й особливості вибору: пальник, інтегрована система.

  1. Засоби для розведення вогнища.

Інструкція, як розпалити багаття в поході.

Чайна церемонія біля на вогнища — звучить ідеально. Але не завжди можливо (про похід без багаття). Радимо брати пальник і вогнищеве на різні випадки.

 

 

  1. Якісний похідний посуд: чайник або каструля/казанок, туристичні горняткасоло-поході вистачить металевої кружки). З легких, безпечних, ударостійких матеріалів (термосилікон, алюміній, нержавійка, титан).

 

Чайник Primus LITECH Kettle, 1.5, анодований алюміній

 

  1. Туристичний термос. Наливати готовий чай або заварювати безпосередньо в ньому. Чому це зручно і як вибрати термос.

 

 

  1. Заварник або фільтр. Виловлювання заварки ложкою вб’є всю магію чаювання в поході. Можна користуватись для заварювання чаю туристичним френч-пресом для кави. Але він досить об’ємний.

Легше знайти вільне місце в рюкзаку для пуровера чи фільтра-ситечка для заварювання чаю і кави — вони компактні, підходять на чашки різного діаметра. А для систем Jetboil є спеціальна насадка-фільтр.  

 

 

Який чай приготувати на природі

  • В пакетиках

Чорний/зелений/фруктовий — на ваш смак. Краще в індивідуальній ламінованій упаковці (захищає заварку від пилу, вологи).

Мастхев для насичених днів, коли немає сил і часу на зайві рухи на похідній кухні.  

 

Кружка титанова Pinguin Mug Titan 600 ml

 

  • Листовий

Смачно, екологічно і компактно (менше упаковки). Але трохи більше мороки з заварюванням і миттям посуду.

Важливо. Чорний і зелений чай, кава сприяють зневодненню організму. Щоб підтримувати водний баланс в поході, варто зменшити кількість напоїв з кофеїном. Натомість збільшити вживання простої води, трав'яних і ягідних чаїв.

 

 

  • Лісовий

Духмяний чай, зварений із зібраних власноруч гірських трав і ягід, більше ніде не спробуєш. Але для цього потрібно добре розбиратись в рослинах, відрізняти їстівні види від отруйних. Якщо невпевнені, краще купити готовий збір в сувенірних крамничках в Карпатах чи на ринку у місцевих жителів. Або замовити карпатський чай ЇDLO з ягодами чорниці, брусниці, ялівцем і чебрецем.

 

 

  • Літній

Будь-який гарячий чай можна зробити холодним. Приготуйте концентрат: візьміть вдвічі менше гарячої води на стандартну порцію заварки. Розбавте настій холодною джерельною водою (приблизно 1:1), і отримаєте освіжаючий напій для походу в спеку.

 

Набір посуду Alpha Cookset 4.2 від Sea To Summit

 

До чаю приготуйте в поході оладки, мафіни чи хлібні коржики. Зберігайте рецепти цих та інших страв на вогні.

 

 

Рецепт лісового чаю

Єдиного чіткого списку інгредієнтів для цього рецепту не існує: у склад входить все, що ліс послав:) 

 

Гірські трави й квіти:

  • м'ята;
  • меліса;
  • шавлія;
  • ромашка;
  • іван-чай;
  • цвіт липи;
  • листя берези;
  • глід (листя і квіти);
  • чебрець.

 

 

Дикі ягоди та фрукти:

  • шипшина;
  • суниця;
  • ожина;
  • журавлина;
  • яблука;
  • груші;
  • малина;
  • горобина;
  • ялівець;
  • смородина.

 

 

Фіточай не лише зігріває. Залежно від складу, бадьорить (чи навпаки заспокоює), може мати протизапальний, знеболювальний, відновлювальний ефект тощо. Водночас є ризик алергії, розладу травлення та інших небажаних реакцій організму на трави.

У будь-якому разі, готуєте ви чай із самостійно зібраної сировини чи придбали готовий збір,  дізнайтесь про властивості й протипоказання рослин, які входять в склад. 

 

Кружка MSR Titan Cup 450 mL

 

Як приготувати лісовий чай:

  1. Зібрані трави, квіти й плоди перебрати, очистити від колючок, промити. Фрукти нарізати, тверді ягоди (шипшина) розплющити.
  2. Суміш залити водою й поставити на вогонь.
  3. Після закипання одразу зняти з вогню або томити 5-15 хвилин (залежить від складу).
  4. Настоювати відвар 5-10 хвилин.
  5. Розлити “зілля” по чашках.

Можна зробити мікс чорного/зеленого чаю з травами, фруктами і ягодами. Додати мед, імбир, лимон, корицю, гвоздику тощо.

 

Рецепти особливих гарячих напоїв на природі

Кава і чай — щоденний пункт в похідному меню. Але інколи варто побалувати групу чимось нестандартним. Наприклад, молочними, шоколадними чи алкогольними гарячими напоями.

 

 

Мокко-шоколад

 

 

— 7 ст.л. сухого молока;

— 5 ст.л. какао-порошку;

— 2 ст. л. сухих вершків;

— 1 ст.л. розчинної кави;

— цукрова пудра.

Відмірте і змішайте всі інгредієнти вдома. Пересипте в зіп-пакет.

В поході залишається насипати готову суміш в кружки, залити окропом (приблизно 1:3), розмішати й смакувати.

 

Пряний грог

 

 

— гаряча вода або свіжозаварений чорний чай;

— кориця, гвоздика, запашний перець, мускатний горіх;

— лимонний сік;

— мед або цукор.

Змішати, закип'ятити й зняти з вогню. Додати ром / віскі / коньяк (1 частина алкоголю на 4 частини води). Пити гарячим.

 

Цитрусовий пунш

 

 

— ¾ склянки води (1 порція);

— половина лимона або лайма;

— 2 ст.л. меду;

— пів палички кориці;

— гвоздика 4 шт.

З’єднати у казанку й нагрівати до моменту закипання. Додати віскі (40-50 г на порцію), розмішати й розлити по кружках.

Важливо! Вживайте гарячі напої з вмістом алкоголю дуже помірно. Похід і сп’яніння — речі несумісні! Під час приготування слідкуйте, щоб алкоголь не потрапив у вогонь та не спровокував пожежу. Тримайте під рукою туристичну аптечку та обов'язково  вивчіть, що робити у разі опіків чи інших нещасних випадків у поході.

 

 

Безалкогольний глінтвейн

 

 

— Сік (вишневий, виноградний, журавлинний, яблучний або мікс).

— Апельсин, порізаний кружечками.

— Спеції для глінтвейну (аніс, бодян, кориця, гвоздика, імбир).

Змішати все й нагріти. Перед закипанням зняти з вогню. Пити гарячим.

 

 

Наостанок попередимо про серйозний побічний ефект гарячих напоїв в поході: їх неможливо повторити вдома. Навіть з аналогічних інгредієнтів, по тій же технології. Тож щоб посмакувати “тим самим” карпатським чаєм чи гарячим шоколадом, доведеться знову йти в гори, і, ймовірно, не раз:)