Горнятко гарячого напою на природі — одна з найприємніших частин походу. Навіть елементарний чай з пакетика в горах смакує інакше, а заварювання трав і ягід, готування грогу і глінтвейну на вогні взагалі межують з магією.
Зміст:
— Що потрібно, щоб приготувати чай в поході
— Який чай приготувати на природі
— Рецепт лісового чаю
— Рецепти особливих гарячих напоїв на природі
Куди ж без найпопулярнішого ранкового напою: дізнайтесь кращі способи зварити каву в поході
Що потрібно, щоб приготувати чай в поході
Про переваги й особливості вибору: пальник, інтегрована система.
Інструкція, як розпалити багаття в поході.
Чайна церемонія біля на вогнища — звучить ідеально. Але не завжди можливо (про похід без багаття). Радимо брати пальник і вогнищеве на різні випадки.
- Якісний похідний посуд: чайник або каструля/казанок, туристичні горнятка (в соло-поході вистачить металевої кружки). З легких, безпечних, ударостійких матеріалів (термосилікон, алюміній, нержавійка, титан).
Чайник Primus LITECH Kettle, 1.5, анодований алюміній
- Туристичний термос. Наливати готовий чай або заварювати безпосередньо в ньому. Чому це зручно і як вибрати термос.
- Заварник або фільтр. Виловлювання заварки ложкою вб’є всю магію чаювання в поході. Можна користуватись для заварювання чаю туристичним френч-пресом для кави. Але він досить об’ємний.
Легше знайти вільне місце в рюкзаку для пуровера чи фільтра-ситечка для заварювання чаю і кави — вони компактні, підходять на чашки різного діаметра. А для систем Jetboil є спеціальна насадка-фільтр.
Який чай приготувати на природі
- В пакетиках
Чорний/зелений/фруктовий — на ваш смак. Краще в індивідуальній ламінованій упаковці (захищає заварку від пилу, вологи).
Мастхев для насичених днів, коли немає сил і часу на зайві рухи на похідній кухні.
Кружка титанова Pinguin Mug Titan 600 ml
- Листовий
Смачно, екологічно і компактно (менше упаковки). Але трохи більше мороки з заварюванням і миттям посуду.
Важливо. Чорний і зелений чай, кава сприяють зневодненню організму. Щоб підтримувати водний баланс в поході, варто зменшити кількість напоїв з кофеїном. Натомість збільшити вживання простої води, трав'яних і ягідних чаїв.
- Лісовий
Духмяний чай, зварений із зібраних власноруч гірських трав і ягід, більше ніде не спробуєш. Але для цього потрібно добре розбиратись в рослинах, відрізняти їстівні види від отруйних. Якщо невпевнені, краще купити готовий збір в сувенірних крамничках в Карпатах чи на ринку у місцевих жителів. Або замовити карпатський чай ЇDLO з ягодами чорниці, брусниці, ялівцем і чебрецем.
- Літній
Будь-який гарячий чай можна зробити холодним. Приготуйте концентрат: візьміть вдвічі менше гарячої води на стандартну порцію заварки. Розбавте настій холодною джерельною водою (приблизно 1:1), і отримаєте освіжаючий напій для походу в спеку.
Набір посуду Alpha Cookset 4.2 від Sea To Summit
До чаю приготуйте в поході оладки, мафіни чи хлібні коржики. Зберігайте рецепти цих та інших страв на вогні.
Рецепт лісового чаю
Єдиного чіткого списку інгредієнтів для цього рецепту не існує: у склад входить все, що ліс послав:)
Гірські трави й квіти:
- м'ята;
- меліса;
- шавлія;
- ромашка;
- іван-чай;
- цвіт липи;
- листя берези;
- глід (листя і квіти);
- чебрець.
Дикі ягоди та фрукти:
- шипшина;
- суниця;
- ожина;
- журавлина;
- яблука;
- груші;
- малина;
- горобина;
- ялівець;
- смородина.
Фіточай не лише зігріває. Залежно від складу, бадьорить (чи навпаки заспокоює), може мати протизапальний, знеболювальний, відновлювальний ефект тощо. Водночас є ризик алергії, розладу травлення та інших небажаних реакцій організму на трави.
У будь-якому разі, готуєте ви чай із самостійно зібраної сировини чи придбали готовий збір, дізнайтесь про властивості й протипоказання рослин, які входять в склад.
Як приготувати лісовий чай:
- Зібрані трави, квіти й плоди перебрати, очистити від колючок, промити. Фрукти нарізати, тверді ягоди (шипшина) розплющити.
- Суміш залити водою й поставити на вогонь.
- Після закипання одразу зняти з вогню або томити 5-15 хвилин (залежить від складу).
- Настоювати відвар 5-10 хвилин.
- Розлити “зілля” по чашках.
Можна зробити мікс чорного/зеленого чаю з травами, фруктами і ягодами. Додати мед, імбир, лимон, корицю, гвоздику тощо.
Рецепти особливих гарячих напоїв на природі
Кава і чай — щоденний пункт в похідному меню. Але інколи варто побалувати групу чимось нестандартним. Наприклад, молочними, шоколадними чи алкогольними гарячими напоями.
Мокко-шоколад
— 7 ст.л. сухого молока;
— 5 ст.л. какао-порошку;
— 2 ст. л. сухих вершків;
— 1 ст.л. розчинної кави;
— цукрова пудра.
Відмірте і змішайте всі інгредієнти вдома. Пересипте в зіп-пакет.
В поході залишається насипати готову суміш в кружки, залити окропом (приблизно 1:3), розмішати й смакувати.
Пряний грог
— гаряча вода або свіжозаварений чорний чай;
— кориця, гвоздика, запашний перець, мускатний горіх;
— лимонний сік;
— мед або цукор.
Змішати, закип'ятити й зняти з вогню. Додати ром / віскі / коньяк (1 частина алкоголю на 4 частини води). Пити гарячим.
Цитрусовий пунш
— ¾ склянки води (1 порція);
— половина лимона або лайма;
— 2 ст.л. меду;
— пів палички кориці;
— гвоздика 4 шт.
З’єднати у казанку й нагрівати до моменту закипання. Додати віскі (40-50 г на порцію), розмішати й розлити по кружках.
Важливо! Вживайте гарячі напої з вмістом алкоголю дуже помірно. Похід і сп’яніння — речі несумісні! Під час приготування слідкуйте, щоб алкоголь не потрапив у вогонь та не спровокував пожежу. Тримайте під рукою туристичну аптечку та обов'язково вивчіть, що робити у разі опіків чи інших нещасних випадків у поході.
Безалкогольний глінтвейн
— Сік (вишневий, виноградний, журавлинний, яблучний або мікс).
— Апельсин, порізаний кружечками.
— Спеції для глінтвейну (аніс, бодян, кориця, гвоздика, імбир).
Змішати все й нагріти. Перед закипанням зняти з вогню. Пити гарячим.
Наостанок попередимо про серйозний побічний ефект гарячих напоїв в поході: їх неможливо повторити вдома. Навіть з аналогічних інгредієнтів, по тій же технології. Тож щоб посмакувати “тим самим” карпатським чаєм чи гарячим шоколадом, доведеться знову йти в гори, і, ймовірно, не раз:)