Запитайте у групи  аутдорників, в чому вони сплять в спальнику, і отримаєте кардинально різні відповіді. Одні заперечують необхідність “змінки” і не перевдягаються перед сном. Інші, навпаки, знімають все, залишаючись в одній спідній білизні. Нарешті, третя група обов’язково включає в основний список похідних речей змінну термобілизну для сну.

Як показує практика, третій варіант — найбільш комфортний і практичний. Але спати повністю одягненим чи без одягу за певних умов теж допустимо. Ми розглянемо всі варіанти, розберемо їх особливості, переваги та недоліки, щоб ви могли обрати оптимальний для себе спосіб.

Зміст:

Базові правила сну в спальному мішку
Термобілизна для сну — оптимальний всесезонний варіант
Не забудьте про шкарпетки і аксесуари
Коли термобілизни недостатньо: додаємо шари
Без одягу в спальнику — можна, але з вкладишем

Зверніть увагу! Інформація стане в нагоді незалежно від того, який формат ночівлі ви обираєте: ховаєтесь по класиці в наметі, спите в гамаку під тентом чи взагалі на землі просто неба.

Базові правила сну в спальному мішку

Щоб зрозуміти, в чому краще спати в поході, спочатку потрібно розібратися з принципом роботи спального мішка. Його основна задача полягає не в обігріві, а в збереженні тепла, яке виробляє тіло. І важливо забезпечити умови, за яких виріб працюватиме найефективніше:

  • Спальний мішок має бути сухим. Волога суттєво зменшує теплоізоляційні властивості виробу. Можливо, тимчасово ви й зможете зігрітись, але дуже швидко волога+тепло перетворять спальне місце на “баню”, яка невдовзі охолоне.
  • З попереднього пункту випливає наступне правило — не спіть у бавовняних речах. Вони сильно вбирають вологу і довго сохнуть. Ваш вибір — спеціалізований одяг з якісної синтетики або мериносової вовни.

Зверніть увагу. Якщо берете для сну шерстяні речі (шкарпетки, термобілизну), віддавайте перевагу саме мериносовій вовні. Вона гіпоалергенна, м’яка, має антибактеріальні і терморегулюючі властивості, швидко сохне (більше про цей матеріал). 

  • Для рівномірного розподілення тепла та ізоляції від холоду між тілом і спальником повинен бути прошарок повітря, а наповнювач має зберігати об’єм. Тому правильно підбирайте розмір мішка і не надягайте зайвих шарів одягу, які зроблять навіть просторий спальник тісним.

Детально про вибір спального мішка.

  • Уникайте частого прання спальника — це негативно відображається на стані наповнювача. Щоб спальник менше бруднився, дотримуйтесь правил особистої гігієни в поході. Час від часу виріб все ж доведеться прати, і робити це потрібно правильно.
  • Тіло має виробляти тепло — а для цього потурбуйтесь про хороший кровообіг. Робіть перед сном зарядку, ситно вечеряйте. Якщо власного тепла недостатньо, виручать туристичні грілки.

Більше про способи зігрітися в поході і правила зимової ночівлі в горах.

Термобілизна для сну — оптимальний всесезонний варіант

Почнемо з основного варіанту “похідної піжами”. Туристична термобілизна — практичний, базовий предмет гардеробу для походів. Досвідчені аутдорники найчастіше сплять саме в ній.

Основні аргументи “за”:

  • Технологічні тканини забезпечують ефективне відведення вологи з тіла: піт швидко переходить в стан пару і не осідає краплями на внутрішній частині спальника.
  • Анатомічний крій і плоскі шви сприяють комфортному сну без натирань та інших неприємних відчуттів.
  • Спальники тестують на манекенах в термобілизні і шкарпетках, відповідно вказана температура комфорту буде актуальною, якщо спати одягненим.

 

  • Версія про те, що спати голим в спальнику тепліше (за рахунок вільного простору) — міф. Кожен новий шар одягу збільшує температуру комфорту на кілька градусів. Але надмірна кількість вбрання теж не потрібна — однієї термобілизни зазвичай достатньо для комфортного теплого сну.
  • Надягати хоча б базовий шар варто ще й з тих міркувань, що вночі не доведеться одягатися для походів у туалет. На випадок якогось ЧП теж краще бути одягненим, особливо в холодну пору.

Суттєвих недоліків сон в термобілизні не має, однак важливо знати певні правила:

  • Для сну потрібна суха чиста термобілизна. Тримайте в рюкзаку окремий комплект — за необхідності, він послужить і запасним одягом, але перш за все це має бути термобілизна для сну! Чиста суха “піжама” захистить спальник від забруднень і намокання, та й сон в ній психологічно і фізично буде приємнішим. 

Порада. Вдень тримайте одяг для сну в гермомішку для захисту від випадкового намокання. А якщо вночі спітніли, старайтесь висушити термокостюм протягом дня.

На фото спальники Trek від Sea to Summit

*Враховуйте також модель спальника — в добре утепленому може вистачити і тонкої кофти зі штанами.

  • Купіть якісну дихаючу термобілизну правильного розміру. Важливо, щоб одяг для сну вільно облягав тіло, не перетискав тканини і не порушував кровообіг.

Не забудьте про шкарпетки і аксесуари

Потурбуйтесь про відкриті і/або найбільш уразливі до холоду ділянки: долоні, ступні, голову та шию. Додайте в комплект для сну тонку шапочку і/або баф, перчатки і шкарпетки (сухі і чисті, без тугих манжетів).

Порада. Вдень обов’язково просушуйте шкарпетки. Візьміть мінімум дві пари на випадок, коли одна не встигне повністю висохнути за день.

В холодні ночі радимо одягати теплі мериносові шкарпетки. А якщо їх недостатньо, не поспішайте натягувати ще одну пару — краще взуйте пухові капці/чуні.

Коли термобілизни недостатньо: додаємо шари

Правильно підібрані термобілизна, шкарпетки, килимок і спальник — в більшості випадків цього досить, щоб організувати теплу ночівлю в поході. Однак бувають і непередбачені ситуації: різко похолодало, помилились з вибором спальника/килимка тощо. В таких випадках можна спати повністю одягненим. Але є ряд важливих умов:

  • Весь одяг має бути сухим. Вологим — допустимо*, мокрим — ні в якому разі. Залізти в спальник в тому, в чому ходили весь день — погана ідея, таке можливо лише в екстрених випадках. Піт, бруд, дощова/тала вода, — все це ой як не бажано заносити в “постіль”. Як мінімум, варто поміняти базовий шар, тобто переодягнутися в суху запасну термобілизну.

* Серед аутдорників популярним є метод сушки одягу в спальнику. За необхідності він дійсно виручає. Але, знову ж таки, кладіть всередину (поруч, а не надягайте на себе!) лише вологий одяг. Якщо спальник добре вентилюється, і вам тепло, такий спосіб сушіння не зашкодить.

  • До термобілизни другим шаром можна додати фліску або пуховий жилет. Таким чином отримаєте спальний варіант класичного тришарового гардеробу, де третім шаром замість куртки виступить пуховий спальник. Але не перестарайтесь з утепленням, інакше спітнієте і стане тільки гірше.

Порада. Не надягайте кофту, а накиньте її, як ковдру, на себе (задом наперед). Руки просуньте в рукава, щоб кофта не сповзала. Капюшоном закрийте зону навколо шиї, блокуючи потрапляння холодного повітря всередину. А якщо не дуже любите спати в “коконі”, вдягніть пуховик  і застібніть спальник лише до пояса — буде тепло і водночас більш просторо для рук.

На фото спальник Spark SpII від Sea to Summit

  • Слідкуйте, щоб в спальнику залишався вільний простір. Кожен новий шар, який зменшує “повітряну подушку” і стискає утеплювач, буде не гріти вас, а, навпаки, збільшувати ризик переохолодження. В таких випадках краще накинути додатковий одяг поверх спальника або покласти під низ. Також з нього можна зробити “утеплений бортик” (у разі сну біля стінки намету).

Якщо ж в спальнику навпаки, забагато місця, заповніть його речами: одягом, їжею, водою, технікою тощо (бонусом зігрієте і їх).   

  • Ніколи не спіть у мембранці! Навіть дихаюча мембранна куртка втратить свої властивості під спальником. Замість цього накиньте куртку поверх мішка — отримаєте додаткове утеплення і захист від конденсату. Або ж покладіть під спальник для кращої ізоляції від холодної поверхні.
  • В першу чергу утеплюйте ноги. Загорніть їх фліскою і/або або заховайте в “чохол” з рюкзака або мембранки (поверх спальника!). Не спіть у вологих від поту “внутряках” від ходового взуття! Покладіть їх у спальник, щоб зігріти і просушити, а на ноги вдягніть сухі запасні шкарпетки.

Без одягу в спальнику — можна, але з вкладишем

Останнім розберемо мінімалістичний формат — сон в спальнику без одягу, в одній спідній білизні. Чи допустимо так робити? А хто вам заборонить:) В деяких випадках це навіть оптимальний або ж єдиний варіант:

  • Якщо промокли до нитки, і немає запасного одягу, безпечніше спати повністю голим — так менше шансів замерзнути, ніж лежати всю ніч в мокрому.
  • Аналогічна ситуація з надто тісним одягом: кофту, штани чи шкарпетки, які передавлюють тіло і порушують кровообіг, краще зняти.
  • Буває й таке, що погода надто тепла, щоб спати одягненим, і/або елементарно хочеться дати тілу відпочити і не сковувати його зайвим одягом.

Мінуси? Якщо спальник не відповідає погодним умовам, можна добряче замерзнути. Крім цього, сон в одній білизні, у будь-яку пору року, має два суттєвих недоліки:

  • Спальник швидко брудниться і намокає від поту.
  • Синтетична підкладка мішків часто не дуже приємна на дотик і може викликати дискомфорт.

Водночас перелічених вище проблем легко уникнути — для цього використовуйте вкладиш для спальника. Він візьме на себе бруд і вологу, зробить спальне місце комфортним і теплішим (на кілька градусів). В спеку можна взагалі спати в одному вкладиші, без мішка.

На фото вкладиш в спальник Thermolite Reactor Compact Plus

Зверніть увагу. Вкладиш для спальника варто використовувати незалежно від того, в чому спите. Він буде так само корисним, якщо одягати на ніч термобілизну, особливо коли вона вже не першої свіжості чи взагалі ходова. Прати вкладиш, на відміну від спальника, легко, і робити це можна часто.

На фото вкладиш Expander Liner від Sea to Summit

Підіб'ємо підсумки. Важливо в першу чергу не те, в чому спати в поході, — без одягу, в термобілизні чи утепленим багатьма шарами, — а те, як саме робити це. Вам буде комфортно практично в будь-чому, якщо комплект для сну сухий і відповідає погодним умовам, кров вільно циркулює, а тепло рівномірно розподіляється всередині спального мішка.

Важливим фактором є якість одягу і спорядження для сну: чи відповідає дійсності заявлена температура комфорту, як добре тканина вентилюється і відводить вологу від тіла, чи швидко сохнуть речі тощо. Щоб бути впевненим, що ночівлі в горах пройдуть без проблем, дотримуйтесь наших рекомендацій і купуйте туристичне спорядження в спеціалізованих магазинах Shambala.