Справжньому кавоману ніщо не завадить насолодитись горнятком улюбленого напою — навіть якщо кругом ліс і гори, а до найближчої кав'ярні десятки кілометрів. 

Є безліч способів, як варити каву в поході: у чайнику, термосі чи френч-пресі, фільтр-кава, еспресо або турецька, — все, що забажаєте (і що впишеться в ліміти спорядження). 

Зміст

Розчинна кава в поході: так чи ні?
Як покращити смак кави?
Способи приготування заварної кави в поході
     1. Ковбойська кава / Cowboy Coffee
     2. Кава у френч-пресі
     3. Кава у дріп-пакетах
     4. Пуровер / Pour-Over / Фільтр-кава
     5. Аеропрес / AeroPress Go
     6. Хендпрессо / Handpresso
     7. Туристична кавоварка / Esbit Coffee Maker
     8. Турецька кава

 

Важливо. Кава заряджає енергією і зігріває в поході, але водночас може сприяти зневодненню (детально про водний баланс), навантажувати нервову й серцево-судинну системи. Щоб уникнути наслідків, скоротіть вживання кави в поході до 1-2 чашок на день. Крім неї готуйте лісовий чай, какао, грог та інші напої без кофеїну, пийте вдосталь чистої води.

Розчинна кава в поході: так чи ні?

Вона не подарує того смаку, аромату, заряду бадьорості, що мелена. Та є й вагомі плюси для похідних умов:

  • + Просто: насипав, залив (гарячою або холодною водою), розмішав, випив, сполоснув.  

  • + Гігієнічно: ламінована упаковка захищає вміст від бруду й вологи. 

  • + Смачно: якісна розчинна кава задовольнить навіть поціновувачів. 

  • + Легко: немає додаткового посуду, вага самих пакетиків мінімальна. 

Резюме. Оптимально для формату Fast&Light або складних днів на маршруті, коли обмаль часу на заварювання меленої. 

Як покращити смак кави?

Поради, актуальні для всіх видів похідної кави 

  • Чим чистіша вода, тим смачніша кава в поході. Немає бутильованої — наберіть у струмку. Якщо в доступі тільки стояче джерело, для очищення використовуйте фільтр, а не таблетки (можуть давати присмак). Про очищення води в поході.

  • Не заливайте крутим окропом — буде гірчити. Після закипання почекайте хвилину, щоб вода охолонула до оптимальних  ~ 95° C. 

  • Для різноманіття додайте приправи (кориця, кардамон, ваніль), сухе молоко або вершки (попередньо розведіть холодною водою). 

  • Готуйте у якісному туристичному посуді — він не вступає в реакцію з напоями та не надає їм металевого/пластикового присмаку. 

Як вибрати похідні кружки та посуд для готування на природі

Кружка титанова Pinguin Mug Titan 600 ml

Способи приготування заварної кави в поході

Ковбойська кава / Cowboy Coffee

Нефільтрована кава, заварена без будь-яких пристроїв.

 

Як приготувати:

  1. Закип’ятіть воду, зніміть з вогню і зачекайте хвилину.

  2. Насипте мелену каву (1-2 ст.л. на 200 мл води), розмішайте. 

  3. Дайте настоятись 2-4 хвилини (не більше). 

  4. Повільно влийте трохи холодної води — більша частина гущі осяде на дно.

  • + Найпростіший спосіб заварювання. 

  • + Потрібно лише дві місткості: де заварити й в що перелити.

  • + Можна готувати великими об’ємами, заварювати одразу в туристичному чайнику / казанку на всю групу.

Чайник Primus LITECH Kettle з анодованого алюмінію

 

  • - Бідний смак та аромат. Якщо перетримати, з’являється неприємна гіркота. 

  • - Гуща в чашках, чайнику, роті й стравах, приготованих у тому ж посуді (змити її повністю не так то просто). 

 

Резюме. Ковбойська кава стоїть поруч з розчинною: зручно, прийнятно, але не найкращий варіант. Підійде для легкохідного трекінгу, коли немає бажання/можливості брати гаджети для варки кави. 

Альтернатива — заварна кава в пакетиках/пірамідках 

У порівнянні з ковбойською значно краще. Легко заварювати (як чай в пакетиках), не треба фільтрувати гущу і відмивати посуд. Але поки продукт дефіцитний, вибір обмежений. 

Схожий можна зробити самостійно, розфасувавши улюблену каву в одноразові фільтр-пакетики для чаю. Або купити багаторазовий фільтр-ситечко для кави та чаю MSR Mugmate.  

Кава у френч-пресі

Заварник з поршнем-сіточкою. Колба похідних френч-пресів сталева (на відміну від побутових скляних).

Кавоварка Fire Maple Antarcti Stainless steel press coffee kit, 0,3 л

Для Jetboil і аналогічних систем приготування їжі випускають поршень-фільтр, який перетворює стандартну кружку джетбойл у повноцінний френч-прес.   

Jetboil Coffee Press Silicone

Primus Coffee/Tea Press Lite


 

Як приготувати: 

  1. В гарячу воду насипте мелену каву грубого помелу, розмішайте. 

  2. Закрийте кришкою з піднятою помпою.  

  3. Через 2-4 хв плавно опустіть помпу, щоб зупинити процес заварювання. 

Прес для кави та чаю Jetboil Cofee Press Silicone

 

  • + Метод заварювання схожий на ковбойський, але значно зручніший. 

  • + Гущу легко відфільтрувати. 

  • + Смак кави більш насичений і гармонійний. 

  • + Можна готувати кілька порцій за раз. 

  • - Ситечко складнувато очищати від гущі. 

  • - Велика вага та об’єм сталевих френч-пресів. 

Для системи Jetboil потрібно додати лише насадку — а це 36-40 грам. 

Прес для кави MSR WindBurner 1,0L Coffee Press

 

Резюме. Просте приготування, непоганий кінцевий результат. Інтегрована система, доповнена насадкою для кави — універсальний варіант. Заварник з френч-пресом підійде для кемпінгу, пікніку чи ПВД. 

Що робити з кавовою гущею?

Залишки кави не можна викидати й закопувати. Кислота в кавових зернах негативно впливає на ґрунт і рослинність, запах залишеної деінде гущі приваблює ведмедів та інших звірів у горах

Гущу складають в загальний сміттєвий пакет, який забирають з собою у цивілізацію. Детально - в статті про екофрендлі туризм. Також дізнайтесь, як мити посуд в поході, щоб не нашкодити природі. 

Кава у дріп-пакетах

Порційні пакетики з меленою кавою для заварювання проливним способом.  

Жвавакава ЇDLO порційна 

 

Як приготувати: 

  1. Дістаньте дріп-пакетик з упаковки, відкрийте і поставте в туристичне горня.

  2. Потягніть за тримачі по боках і зафіксуйте ними пакетик на краю чашки. 

  3. Повільно налийте гарячу воду до країв пакетика. 

  4. Зачекайте, поки рідина стече. Повторіть пролив двічі.

  • + Інтенсивний смак і ніякої гущі в напої.

  • + Процес заварювання займає 3-4 хвилини. 

  • + Не потрібно спеціальних приладів. Лише чашка, дріп-пакетик і окріп. 

  • + Мінімум ваги та об’єму, зручно готувати, гігієнічна упаковка. 

 

  • - Ціна однієї порції зависока, вибір сортів обмежений. 

Альтернатива: купіть пусті одноразові дріп-пакетики й насипте в них мелену каву на свій смак, або користуйтесь пуровером. 

 

Резюме. По зручності й швидкості приготування майже аналогічна розчинній в пакетиках, при цьому за смаковими якостями не уступає напою з кав'ярні. 

Пуровер / Pour-Over / Фільтр-кава

Насадка на чашку для заварювання кави проливним методом через одноразовий фільтр і/або багаторазову вбудовану сіточку. 

Фільтр для кави X-Brew Coffee Dripper Blue від Sea to Summit 

Складаний фільтр для кави Sea to Summit Frontier UL Collapsible Pour Over

Як приготувати: 

  1. Закріпіть пуровер на чашці, вставте паперовий фільтр. 

  2. Змочіть фільтр гарячою водою. Насипте каву. 

  3. Налийте трохи води й розмішайте.

  4. Повільно проливайте каву, рухаючись від центру до країв. 

  5. Наприкінці розмішайте і почекайте, поки закінчиться процес фільтрації.  

  • + Рівномірно заварена кава без домішок гущі. 

  • + Фільтр-кава максимально корисна і безпечна (в порівнянні з іншими способами).    

  • + Каву, заварену через фільтр, можна налити в термос. 

Ковбойська, френч-прес для цього не підходить — часточки гущі налипають на стінках і забивають механізм у кнопкових моделях (про туристичні термоси). 

  • + Туристичний пуровер компактний і легкий, легко очищати.

  • + Універсальна насадка, підходить на чашки різного діаметра.

 

  • - Витрати на пуровер та одноразові фільтри. 

 

Резюме. З мінімальним обладнанням та навичками, без зайвих зусиль і ваги в рюкзаку, виходить професійно заварена чашка кави на природі.   

Аеропрес / AeroPress Go

Прилад для приготування фільтр-кави під тиском (портативна версія). 

Як приготувати: 

  1. Вставте паперовий фільтр в нижній відсік. 

  2. Наповніть камеру меленою кавою і заповніть окропом на ¾

  3. Розмішайте і дайте настоятись. 

  4. Вставте поршень і повільно натискайте. 

 

Схожий принцип приготування кави в Minipresso:

 

  • + Смак насичений, наближений до класичного еспресо. 

  • + Зручно і швидко готувати. 

  • + Просте очищення. Спресована у тверду шайбу гуща легко дістається.

  • + Гаджет пластиковий, відносно легкий і невеликий. 

 

  • - Висока ціна, потрібно купувати фільтри.

  • - За раз можна заварити одну порцію (або 2-3 маленьких). 

 

Резюме. Кавова машина розміром з чашку (у складеному стані). Можливо, завелика для ультралайт і довгих пішок. Але в кемпінгу і простих трекінгах буде ок. 

Хендпрессо / Handpresso

Портативна ручна кавомашина для приготування еспресо. 

Як приготувати: 

  1. Накачайте повітря ручним насосом до відмітки 16 бар на барометрі. 

  2. Налийте гарячу воду у відповідний відсік. 

  3. Утрамбуйте каву або вставте готову монодозу Handpresso.

  4. Переверніть прес і натисніть кнопку. Утримуйте кілька хвилин, поки наповниться чашка. 



 

  • + Заварений за технологією, під правильним тиском еспресо. 

  • + Компактний і легкий у користуванні пристрій (якщо порівнювати з кавомашиною).  

 

 

Резюме. Handpresso — портативний пристрій, в якому можна приготувати справжній еспресо будь-де, без доступу до електрики.  

Кружка Primus Kasa Mug, 0.2 л

Туристична кавоварка / Esbit Coffee Maker

Портативний аналог гейзерної кавоварки. 

Кавоварка Esbit Coffee Maker

Як приготувати:

  1. В нижню частину налийте воду (бажано гарячу). 

  2. Наповніть кошик кавою грубого помелу (мілкий може гірчити).

  3. Розмістіть на підставці (з набору) над вогнем (працює на сухому спирті). 

  4. Кава повільно стікатиме з носика. Звуки шипіння, булькання сигналізують про завершення процесу. 

 

  • + Вода з нижньої камери проходить через гущу під невеликим тиском, тому напій нагадує еспресо. Міцний, насичений кофеїном напій. 

 

  • - Вага й об’єм. 

  • - Не зручно мити від гущі. 

Резюме. Для походів сумнівно. А в кемпінгу чи поїздках на природу з наметами замінить домашню кавоварку. 

Турецька кава

Заварена на багатті (або газовому пальнику) у традиційній металевій турці / джезві

Як приготувати:

  1. Покладіть в турку каву і цукор (за бажанням), налийте холодну воду. 

  2. Поставте на вогонь (не сильний). 

  3. Уважно слідкуйте за процесом, не давайте каві закипіти. 

  4. Як тільки пінка підніметься до країв, знімайте з вогню. 

 

  • + Неповторний смак турецької кави, “приправленої” димком. 

  • + Особлива атмосфера приготування. 

  • + Турку можна купити у будь-якому магазині посуду, є недорогі моделі.  

 

  • - Вага й об’єм джезви.

  • - Легко проґавити момент закіпання, напій може підгоріти.   

Резюме. Заварена у турці кава на природі — не просто напій, а цілий ритуал. Заради цього туристи навіть у багатоденні пішки беруть джезву, кавові горнятка і якісну мелену каву.  

Кава мелена Бадьорий ведмідь ЇDLO

 

 

Приблизна вартість однієї порції (для пакетованої)

Смакові якості, аромат

Зручно мити посуд і утилізувати гущу

Розчинна

від 5 грн

Задовільно

так

Мелена у пірамідках

від 15 грн

Нормально

так

Дріп-пакетики

від 30 грн 

Добре

так

Ковбойська 

Задовільно

ні

 

Спеціальне обладнання

 

~ вага

~ вартість

Френч-прес 

300-700 г

1000-5000 грн

Нормально

ні

Френч-прес Jetboil

30-40 г

500-1700 грн

Нормально

ні

Пуровер 

60-80 г

500-1500 грн

+фільтри по ~1,5-2 грн/шт

Добре

так

AeroPress Go

300 г

1500-2000 грн

+фільтри по ~1 грн/шт

Дуже добре

так

Handpresso

500 г

8000-9000 грн

Відмінно

так

Esbit Coffee Maker

300 г

2500-2700 грн

Дуже добре

ні

Турка

200-400 г

від 150 грн

Добре

ні