Справжньому кавоману ніщо не завадить насолодитись горнятком улюбленого напою — навіть якщо кругом ліс і гори, а до найближчої кав'ярні десятки кілометрів.
Є безліч способів, як варити каву в поході: у чайнику, термосі чи френч-пресі, фільтр-кава, еспресо або турецька, — все, що забажаєте (і що впишеться в ліміти спорядження).
Зміст
— Розчинна кава в поході: так чи ні?
— Як покращити смак кави?
— Способи приготування заварної кави в поході
1. Ковбойська кава / Cowboy Coffee
2. Кава у френч-пресі
3. Кава у дріп-пакетах
4. Пуровер / Pour-Over / Фільтр-кава
5. Аеропрес / AeroPress Go
6. Хендпрессо / Handpresso
7. Туристична кавоварка / Esbit Coffee Maker
8. Турецька кава
Важливо. Кава заряджає енергією і зігріває в поході, але водночас може сприяти зневодненню (детально про водний баланс), навантажувати нервову й серцево-судинну системи. Щоб уникнути наслідків, скоротіть вживання кави в поході до 1-2 чашок на день. Крім неї готуйте лісовий чай, какао, грог та інші напої без кофеїну, пийте вдосталь чистої води.
Розчинна кава в поході: так чи ні?
Вона не подарує того смаку, аромату, заряду бадьорості, що мелена. Та є й вагомі плюси для похідних умов:
-
+ Просто: насипав, залив (гарячою або холодною водою), розмішав, випив, сполоснув.
-
+ Гігієнічно: ламінована упаковка захищає вміст від бруду й вологи.
-
+ Смачно: якісна розчинна кава задовольнить навіть поціновувачів.
-
+ Легко: немає додаткового посуду, вага самих пакетиків мінімальна.
Резюме. Оптимально для формату Fast&Light або складних днів на маршруті, коли обмаль часу на заварювання меленої.
Як покращити смак кави?
Поради, актуальні для всіх видів похідної кави
-
Чим чистіша вода, тим смачніша кава в поході. Немає бутильованої — наберіть у струмку. Якщо в доступі тільки стояче джерело, для очищення використовуйте фільтр, а не таблетки (можуть давати присмак). Про очищення води в поході.
-
Не заливайте крутим окропом — буде гірчити. Після закипання почекайте хвилину, щоб вода охолонула до оптимальних ~ 95° C.
-
Для різноманіття додайте приправи (кориця, кардамон, ваніль), сухе молоко або вершки (попередньо розведіть холодною водою).
-
Готуйте у якісному туристичному посуді — він не вступає в реакцію з напоями та не надає їм металевого/пластикового присмаку.
Як вибрати похідні кружки та посуд для готування на природі.
Кружка титанова Pinguin Mug Titan 600 ml
Способи приготування заварної кави в поході
Ковбойська кава / Cowboy Coffee
Нефільтрована кава, заварена без будь-яких пристроїв.
Як приготувати:
-
Закип’ятіть воду, зніміть з вогню і зачекайте хвилину.
-
Насипте мелену каву (1-2 ст.л. на 200 мл води), розмішайте.
-
Дайте настоятись 2-4 хвилини (не більше).
-
Повільно влийте трохи холодної води — більша частина гущі осяде на дно.
-
+ Найпростіший спосіб заварювання.
-
+ Потрібно лише дві місткості: де заварити й в що перелити.
-
+ Можна готувати великими об’ємами, заварювати одразу в туристичному чайнику / казанку на всю групу.
Чайник Primus LITECH Kettle з анодованого алюмінію
-
- Бідний смак та аромат. Якщо перетримати, з’являється неприємна гіркота.
-
- Гуща в чашках, чайнику, роті й стравах, приготованих у тому ж посуді (змити її повністю не так то просто).
Резюме. Ковбойська кава стоїть поруч з розчинною: зручно, прийнятно, але не найкращий варіант. Підійде для легкохідного трекінгу, коли немає бажання/можливості брати гаджети для варки кави.
Альтернатива — заварна кава в пакетиках/пірамідках
У порівнянні з ковбойською значно краще. Легко заварювати (як чай в пакетиках), не треба фільтрувати гущу і відмивати посуд. Але поки продукт дефіцитний, вибір обмежений.
Схожий можна зробити самостійно, розфасувавши улюблену каву в одноразові фільтр-пакетики для чаю. Або купити багаторазовий фільтр-ситечко для кави та чаю MSR Mugmate.
Кава у френч-пресі
Заварник з поршнем-сіточкою. Колба похідних френч-пресів сталева (на відміну від побутових скляних).
Кавоварка Fire Maple Antarcti Stainless steel press coffee kit, 0,3 л
Для Jetboil і аналогічних систем приготування їжі випускають поршень-фільтр, який перетворює стандартну кружку джетбойл у повноцінний френч-прес.
Як приготувати:
-
В гарячу воду насипте мелену каву грубого помелу, розмішайте.
-
Закрийте кришкою з піднятою помпою.
-
Через 2-4 хв плавно опустіть помпу, щоб зупинити процес заварювання.
Прес для кави та чаю Jetboil Cofee Press Silicone
-
+ Метод заварювання схожий на ковбойський, але значно зручніший.
-
+ Гущу легко відфільтрувати.
-
+ Смак кави більш насичений і гармонійний.
-
+ Можна готувати кілька порцій за раз.
-
- Ситечко складнувато очищати від гущі.
-
- Велика вага та об’єм сталевих френч-пресів.
Для системи Jetboil потрібно додати лише насадку — а це 36-40 грам.
Прес для кави MSR WindBurner 1,0L Coffee Press
Резюме. Просте приготування, непоганий кінцевий результат. Інтегрована система, доповнена насадкою для кави — універсальний варіант. Заварник з френч-пресом підійде для кемпінгу, пікніку чи ПВД.
Що робити з кавовою гущею?
Залишки кави не можна викидати й закопувати. Кислота в кавових зернах негативно впливає на ґрунт і рослинність, запах залишеної деінде гущі приваблює ведмедів та інших звірів у горах.
Гущу складають в загальний сміттєвий пакет, який забирають з собою у цивілізацію. Детально - в статті про екофрендлі туризм. Також дізнайтесь, як мити посуд в поході, щоб не нашкодити природі.
Кава у дріп-пакетах
Порційні пакетики з меленою кавою для заварювання проливним способом.
Як приготувати:
-
Дістаньте дріп-пакетик з упаковки, відкрийте і поставте в туристичне горня.
-
Потягніть за тримачі по боках і зафіксуйте ними пакетик на краю чашки.
-
Повільно налийте гарячу воду до країв пакетика.
-
Зачекайте, поки рідина стече. Повторіть пролив двічі.
-
+ Інтенсивний смак і ніякої гущі в напої.
-
+ Процес заварювання займає 3-4 хвилини.
-
+ Не потрібно спеціальних приладів. Лише чашка, дріп-пакетик і окріп.
-
+ Мінімум ваги та об’єму, зручно готувати, гігієнічна упаковка.
-
- Ціна однієї порції зависока, вибір сортів обмежений.
Альтернатива: купіть пусті одноразові дріп-пакетики й насипте в них мелену каву на свій смак, або користуйтесь пуровером.
Резюме. По зручності й швидкості приготування майже аналогічна розчинній в пакетиках, при цьому за смаковими якостями не уступає напою з кав'ярні.
Пуровер / Pour-Over / Фільтр-кава
Насадка на чашку для заварювання кави проливним методом через одноразовий фільтр і/або багаторазову вбудовану сіточку.
Фільтр для кави X-Brew Coffee Dripper Blue від Sea to Summit
Складаний фільтр для кави Sea to Summit Frontier UL Collapsible Pour Over
Як приготувати:
-
Закріпіть пуровер на чашці, вставте паперовий фільтр.
-
Змочіть фільтр гарячою водою. Насипте каву.
-
Налийте трохи води й розмішайте.
-
Повільно проливайте каву, рухаючись від центру до країв.
-
Наприкінці розмішайте і почекайте, поки закінчиться процес фільтрації.
-
+ Рівномірно заварена кава без домішок гущі.
-
+ Фільтр-кава максимально корисна і безпечна (в порівнянні з іншими способами).
-
+ Каву, заварену через фільтр, можна налити в термос.
Ковбойська, френч-прес для цього не підходить — часточки гущі налипають на стінках і забивають механізм у кнопкових моделях (про туристичні термоси).
-
+ Туристичний пуровер компактний і легкий, легко очищати.
-
+ Універсальна насадка, підходить на чашки різного діаметра.
-
- Витрати на пуровер та одноразові фільтри.
Резюме. З мінімальним обладнанням та навичками, без зайвих зусиль і ваги в рюкзаку, виходить професійно заварена чашка кави на природі.
Аеропрес / AeroPress Go
Прилад для приготування фільтр-кави під тиском (портативна версія).
Як приготувати:
-
Вставте паперовий фільтр в нижній відсік.
-
Наповніть камеру меленою кавою і заповніть окропом на ¾
-
Розмішайте і дайте настоятись.
-
Вставте поршень і повільно натискайте.
Схожий принцип приготування кави в Minipresso:
-
+ Смак насичений, наближений до класичного еспресо.
-
+ Зручно і швидко готувати.
-
+ Просте очищення. Спресована у тверду шайбу гуща легко дістається.
-
+ Гаджет пластиковий, відносно легкий і невеликий.
-
- Висока ціна, потрібно купувати фільтри.
-
- За раз можна заварити одну порцію (або 2-3 маленьких).
Резюме. Кавова машина розміром з чашку (у складеному стані). Можливо, завелика для ультралайт і довгих пішок. Але в кемпінгу і простих трекінгах буде ок.
Хендпрессо / Handpresso
Портативна ручна кавомашина для приготування еспресо.
Як приготувати:
-
Накачайте повітря ручним насосом до відмітки 16 бар на барометрі.
-
Налийте гарячу воду у відповідний відсік.
-
Утрамбуйте каву або вставте готову монодозу Handpresso.
-
Переверніть прес і натисніть кнопку. Утримуйте кілька хвилин, поки наповниться чашка.
-
+ Заварений за технологією, під правильним тиском еспресо.
-
+ Компактний і легкий у користуванні пристрій (якщо порівнювати з кавомашиною).
-
- Найдорожча портативна кавоварка (з огляду).
-
- Чималі габарити як для спорядження для пішого походу. Доречний на відпочинку в кемпінгу, в автокаравані тощо.
Резюме. Handpresso — портативний пристрій, в якому можна приготувати справжній еспресо будь-де, без доступу до електрики.
Туристична кавоварка / Esbit Coffee Maker
Портативний аналог гейзерної кавоварки.
Як приготувати:
-
В нижню частину налийте воду (бажано гарячу).
-
Наповніть кошик кавою грубого помелу (мілкий може гірчити).
-
Розмістіть на підставці (з набору) над вогнем (працює на сухому спирті).
-
Кава повільно стікатиме з носика. Звуки шипіння, булькання сигналізують про завершення процесу.
-
+ Вода з нижньої камери проходить через гущу під невеликим тиском, тому напій нагадує еспресо. Міцний, насичений кофеїном напій.
-
- Вага й об’єм.
-
- Не зручно мити від гущі.
Резюме. Для походів сумнівно. А в кемпінгу чи поїздках на природу з наметами замінить домашню кавоварку.
Турецька кава
Заварена на багатті (або газовому пальнику) у традиційній металевій турці / джезві
Як приготувати:
-
Покладіть в турку каву і цукор (за бажанням), налийте холодну воду.
-
Поставте на вогонь (не сильний).
-
Уважно слідкуйте за процесом, не давайте каві закипіти.
-
Як тільки пінка підніметься до країв, знімайте з вогню.
-
+ Неповторний смак турецької кави, “приправленої” димком.
-
+ Особлива атмосфера приготування.
-
+ Турку можна купити у будь-якому магазині посуду, є недорогі моделі.
-
- Вага й об’єм джезви.
-
- Легко проґавити момент закіпання, напій може підгоріти.
Резюме. Заварена у турці кава на природі — не просто напій, а цілий ритуал. Заради цього туристи навіть у багатоденні пішки беруть джезву, кавові горнятка і якісну мелену каву.
Кава мелена Бадьорий ведмідь ЇDLO
Приблизна вартість однієї порції (для пакетованої) |
Смакові якості, аромат |
Зручно мити посуд і утилізувати гущу |
||
Розчинна |
від 5 грн |
Задовільно |
так |
|
Мелена у пірамідках |
від 15 грн |
Нормально |
так |
|
Дріп-пакетики |
від 30 грн |
Добре |
так |
|
Ковбойська |
— |
Задовільно |
ні |
|
Спеціальне обладнання |
||||
~ вага |
~ вартість |
|||
Френч-прес |
300-700 г |
1000-5000 грн |
Нормально |
ні |
Френч-прес Jetboil |
30-40 г |
500-1700 грн |
Нормально |
ні |
Пуровер |
60-80 г |
500-1500 грн +фільтри по ~1,5-2 грн/шт |
Добре |
так |
AeroPress Go |
300 г |
1500-2000 грн +фільтри по ~1 грн/шт |
Дуже добре |
так |
Handpresso |
500 г |
8000-9000 грн |
Відмінно |
так |
Esbit Coffee Maker |
300 г |
2500-2700 грн |
Дуже добре |
ні |
Турка |
200-400 г |
від 150 грн |
Добре |
ні |