На початку 2000-х на outdoor-ринку з'явилися легкі, компактні та практичні системи приготування їжі (СПЇ) від бренду Jetboil, які буквально перевернули уявлення про готування на природі. І якщо ви все ще не встигли зацінити, наскільки зручно та швидко готувати у поході, використовуючи цей девайс, радимо якнайшвидше це виправити. Що можна приготувати за допомогою Jetboil? Про це ми і розповімо в цій статті.

Корисні посилання

Зміст:

Чому варто вибрати Jetboil для приготування їжі?

Що приготувати на класичній системі Jetboil?

Рецепти страв для систем Jetboil із регулятором полум'я

Омлет у пакеті

«Піца» з кускусом та пепероні

Вівсянка з кавою та шоколадом

Похідна паста карбонара

Тайський каррі

Шоколадне печиво з вівсянкою

Кесаділля з сиром, яйцями та овочами

Рамен з яловичиною та грибами

Солодка вівсянка на сніданок

Пряний кускус із овочами

Чому варто вибрати Jetboil для приготування їжі?

Перш ніж перейти до рецептів для СПЇ, коротко розглянемо основні переваги цього гаджета. До його винаходу туристи активно користувалися класичними газовими та твердопаливними пальниками, які, проте, влаштовували геть не всіх.

Зокрема, звичайні пальники не подобалися американському туристові Двайту Аспінволлу. В 2001 році разом зі своїм братом, інженером-технологом Перрі Дустом, він розробив новий пристрій — першу у світі інтегровану систему приготування їжі Jetboil. Продукт постійно доопрацьовувався і вдосконалювався, і, зрештою, набув усіх тих переваг, за які ми тепер цінуємо Джетбойл:

  • Високий ККД дозволяє закип'ятити воду максимально швидко — в середньому за 3 хвилини.
  • Економна витрата палива — СПЇ споживають приблизно вдвічі менше газу порівняно з пальниками. За рахунок цього покупка системи швидко окупиться.
  • Можна використовувати практично за будь-яких умов: готувати на вітрі, нерівних поверхнях і навіть у висячому положенні!
  • У зібраному вигляді Jetboil легкий та компактний, на відміну від набору пальник+газовий балон+вітрозахист. Збирається СПЇ дуже швидко, конструкція надійно тримається у зібраному вигляді.

Що приготувати на класичній системі Jetboil?

Всі системи бренду Джетбойл умовно можна поділити на дві групи: прості класичні та просунуті з регулятором тиску. До традиційних, наприклад, можна віднести моделі Zip і Flash. Це системи з вертикальним з'єднанням та вбудованими невеликими чашами (до 1 літра). Вони мають всі переваги СПЇ, описані вище. Проте не позбавлені одного суттєвого недоліку — складного регулювання вогню. На цих системах вкрай складно тушкувати, смажити, тому їхнє основне призначення — швидке кип'ятіння води. На це і варто орієнтуватися під час складання меню.

Харчування на основі страв із розряду «залий окропом» не таке вже й скромне, як може здатися на перший погляд. Використовуючи простий класичний Джетбойл, в поході можна приготувати:

  • Різні каші швидкого приготування: вівсянку, рис, кускус, гречку, сочевицю, кукурудзяну кашу. Додайте сухе молоко або бульйонні кубики, щоб зробити кашу поживнішою.
  • Локшину. Не обмежуйтесь стандартною «Мівіною» — зараз можна купити, наприклад, рисову або гречану локшину швидкого приготування.
  • Готові сублімовані страви. Цей варіант просто ідеально поєднується з Jetboil: закип'ятив воду за кілька хвилин, залив прямо в пакет із сухою сумішшю, почекав трохи — і за максимально короткий час отримав повноцінне рагу, різотто або пасту!
  • Домашні сублімовані страви. Приготувати сублімати можна і вдома за допомогою сушарки/дегідратора. Сушити можна гриби, м'ясо, практично будь-які овочі, ягоди та фрукти. Принцип готування такий же, як і з готовими субліматами: суху суміш заливають окропом і настоюють. Таким чином можна відтворити практично будь-яку страву, замінивши свіжі продукти дегідрованими.

Читайте детальніше про сублімати, а також про загальні принципи харчування у поході.

Рецепти страв для систем Jetboil із регулятором полум'я

Ряд моделей Jetboil оснащені спеціальним регулятором тиску, який дозволяє відрегулювати та зафіксувати потрібний напір полум'я, тобто виставити оптимальну температуру для варіння, смаження, тушкування страв.

Цей регулятор мають, наприклад, моделі MiniMo, Sumo, MicroMo. Це компактні системи з чашею об'ємом від 0,8 до 1,8 літра у комплекті, які чудово підійдуть для піших, водних, велосипедних походів. Доповніть систему перехідником та фірмовими антипригарними сковорідками та каструлями Jetboil —  і отримаєте повноцінну похідну кухню, на якій можна приготувати практично все!

Зверніть увагу! Усі свіжі інгредієнти, зазначені далі в рецептах, з метою економії ваги та збільшення терміну придатності можна замінити на сухий аналог: яйця — яєчним порошком, свіжі овочі, гриби та фрукти — дегідрованими. Усі сухі порошки слід розвести водою за інструкцією. Овочі, фрукти, гриби —  попередньо замочити.

Омлет у пакеті

Простий ситний омлет на сніданок, для якого вам навіть не знадобиться сковорода!

  • Яйця — 2 шт.
  • Сир тертий, цибуля і солодкий перець, нарізані соломкою— по 1 ст.л.
  • Сіль, перець, спеції до смаку.

Наповніть каструлю Джетбойл водою до максимальної позначки, доведіть до кипіння.

У маленький зіп-пакет розбийте яйця, додайте сир, перець, цибулю, спеції і акуратно перемішайте ложкою.

Закрийте пакет, максимально випустивши з нього повітря.

Опустіть пакет у воду та варіть омлет приблизно п'ять хвилин. Акуратно помішуйте пакет ложкою, щоб він якнайменше торкався стінок каструлі.

Готовий омлет вийміть із пакета на тарілку та подавайте.

* Воду, що залишилася після варіння омлету в пакеті, не виливайте! Вона стане вам у нагоді, наприклад, щоб прийняти душ у поході.

«Піца» з кускусом та пепероні

На вигляд як каша, а на смак — піца! Така страва точно здивує і порадує любителів смачненького.

  • Пепероні (тривалого зберігання) — 100 грам
  • Моцарелла (тверда у вакуумі) — 2 брусочки/50 грам
  • Сушені томати та перець — по 1 ст.л.
  • Сушений орегано, базилік —  по 1 ч.л.
  • Сушений часник — ¼ ч.л.
  • Оливкова олія — ​​1 ст.л.

Закип'ятіть у каструлі 1 літр води та вимкніть пальник.

Всипте в окріп кускус, спеції, томати та перець, добре перемішайте.

Додайте пепероні та оливкову олію, знову перемішайте, закрийте кришкою та залиште на 10 хвилин.

Сир наріжте кубиками і додайте в піцу, перемішайте. Дайте настоятись ще хвилину, щоб сир розплавився.

Вівсянка з кавою та шоколадом

Найенергетичніший сніданок з усіх, що ви куштували. Фішка рецепту —  в двох секретних інгредієнтах.

  • Вівсяна каша швидкого приготування —  близько 100 грам
  • Мелена кава — 3 ст. л.
  • Гранола —  1 ст.л.
  • Насіння льону — ½ ч.л.
  • Какао — 1 ч.л.
  • Зерна кави у шоколаді —  1 ст.л.

Використовуючи чашку з пресом від Jetboil заваріть каву (3 ст. л. кави на півтори склянки окропу) — це і є перший секретний інгредієнт, яким ми заливатимемо кашу замість води.

Змішайте вівсянку, какао та льон. Залийте суміш свіжозавареною кавою і дайте настоятися п'ять хвилин.

У готову кавову вівсянку додайте хрустку гранолу і другий секретний інгредієнт — порізані кавові зерна в шоколаді.

Похідна паста карбонара

Класична італійська страва, максимально адаптована під похідні умови.

  • Спагетті — 100 гр
  • Яєчний порошок 2 ст.л.
  • Чіпси з бекону* — ¼ склянки.
  • Сухий часник і цибуля —  2 ст.л.
  • Рослинна олія — ​​2 ст.л.
  • Спеції, тертий сир за бажанням

*Такі чіпси легко приготувати вдома за декілька днів до походу. Для цього тонко нарізані смужки бекону розкладіть на деко і змастіть маринадом (олія+спеції за смаком). Далі сушіть у духовці близько 4-5 годин за температури 100 °C. Готові чіпси подрібніть.

Закип'ятіть 2 склянки води. Всипте спагетті та варіть приблизно 8 хвилин.

На олії злегка обсмажте бекон, часник і цибулю. Додайте в гарячі макарони.

Яєчний порошок розмішайте в 4 ст.л. холодної води. Влийте в спагетті і грійте суміш на повільному вогні доти, поки яйця не почнуть густіти.

Додайте спеції та тертий сир до смаку.

Тайський каррі

Пряний, зігріваючий та дуже ароматний каррі ідеально впишеться у зимове та осіннє меню для походу.

  • Рис жасмин — ½ склянки
  • Оливкова олія — ​​1 ст.л.
  • Сушені гриби та овочі (морква, горох та ін. за бажанням) — по ¼ склянки
  • Сушений часник, базилік —  по 1 ч.л.
  • Сушена цибуля — 1 ст.л.
  • Сухий імбир — 1/2 ст.л.
  • Сухе кокосове молоко —  1,5 ст.л.
  • Цукор — 1 ст.л.
  • Сіль —  1 ч.л.
  • Каррі — 0,5 ч.л.
  • Перець чилі — ¼ ч.л.
  • Дроблений кеш'ю — 2 ст.л.
  • Лимонна кислота на кінчику ножа.

Залийте овочі та гриби водою (півтори склянки) та доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до мінімуму та варіть приблизно 15 хвилин до готовності.

Додайте всі спеції, кокосове молоко, цукор, оливкову олію, лимонну кислоту. Знову доведіть до кипіння.

Всипте рис, накрийте кришкою та готуйте на повільному вогні приблизно 15 хвилин.

Коли рис буде готовий, додайте кеш’ю, перемішайте.

Шоколадне печиво з вівсянкою

Рецепт для справжніх ласунів, які навіть у поході не відмовляться від свіжої випічки.

 

  • Вівсяні пластівці швидкого приготування — 1,5 склянки
  • Арахісова олія — 0,5 склянки
  • Подрібнені горіхи — 1 склянка
  • Сухе молоко —  3 ст.л.
  • Какао-порошок —  3 ст.л.
  • Цукор — 0,5 склянки

Налийте в сковорідку півсклянки води та всипте всі сухі інгредієнти (можна заздалегідь вдома відміряти їх та змішати у зип-пакеті).

Додайте арахісове масло, доведіть масу до кипіння і варіть, постійно помішуючи, близько 1 хвилини.

Зніміть сковороду із вогню. Всипте вівсянку та горіхи, добре перемішайте.

Ложкою викладайте масу на тарілку, формуючи невелике печиво.

Дайте десерту охолонути і застигнути (близько 10 хвилин). До печива варто приготувати смачний похідний чай чи каву.

Кесаділля з сиром, яйцями та овочами

Ситний небанальний сніданок на основі яєць та лаваша. Готується просто, з'їдається миттєво.

  • Круглий лаваш/тортилья — 1 шт.
  • Яйця — 2 шт.
  • Солодкий перець, цибуля і помідор — приблизно по півштуки
  • Оливкова олія — ​​1 ст.л.
  • Вершкове масло — 1 ч.л.
  • Сир — 30-60 грам

На сковороді розігрійте оливкову олію та обсмажте цибулю, помідор та перець, нарізані кубиками. Готові овочі перекладіть в окрему ємність.

Змастіть сковороду вершковим маслом. Розбийте яйця і відразу викладіть зверху лаваш. Трохи натисніть і прокрутіть його, щоб яйця рівномірно розподілилися по поверхні лаваша.

Смажте основу для кесаділлі кілька хвилин, потім переверніть її, викладіть на яйця сир і смажені овочі, складіть коржик навпіл і готуйте на слабкому вогні ще кілька хвилин, поки сир не розплавиться. Можна накрити сковороду кришкою, щоб страва трохи пропарилася.

Готову кесаділлю викладіть на тарілку і розріжте на кілька скибочок.

Рамен з яловичиною та грибами

Перша та друга страва в одній каструльці. Ситна, смачна, а готується за лічені хвилини!

  • Гриби — 1 склянка
  • Суміш подрібнених сушених овочів (кукурудза, помідори та ін. до смаку) — 1 склянка
  • В'ялена яловичина (джерки) — 1 склянка
  • Локшина (рамен/яєчна) — 2 брикети.
  • Бульйонний кубик — 1 шт.

Доведіть півлітра води до кипіння.

Всипте гриби, овочі, джерки та бульйонний кубик, перемішайте, накрийте кришкою і варіть 3 хвилини.

Додайте локшину і варіть рамен ще 5-10 хвилин, доки локшина не розм'якшиться.

Солодка вівсянка на сніданок

Куди ж без класичного сніданку — вівсяної каші, щедро присмаченої сухофруктами.

  • Вівсяні пластівці — 1 склянка
  • Суміш улюблених сухофруктів — 1 склянка
  • Кориця — ¼ ч.л.
  • Цукор — ¼ ч.л.
  • Свіжі фрукти (банан, яблуко) за бажанням

Вівсянку, цукор, корицю та сухофрукти заздалегідь відміряйте та змішайте у зип-пакеті.

На місці доведіть 1 склянку води до кипіння, всипте суху суміш.

Варіть на повільному вогні 5-10 хвилин, щоб каша стала досить густою.

За бажанням додайте фрукти, порізані кубиками.

Пряний кускус із овочами

Ароматна марокканська страва добре підійде не лише на обід та вечерю, а й на сніданок. Готується вона дуже швидко.

  • Кускус — 1 склянка
  • В'ялені помідори (нарізані) — жменя
  • Оливкова олія — ​​2 ст.л.
  • Сушена цибуля — 2 ст.л.
  • Сіль —  1 ч.л.
  • Сушені м'ята, зелена цибуля та базилік — по 1 ч.л.
  • Марокканська суміш спецій —  1 ч.л.
  • Зацукрований імбир — 4 шматочки
  • Сухе кокосове молоко —  1 ст.л.
  • Родзинки — 2 ст.л.
  • Кеш’ю або інші горіхи —  2 ст.л.

Усі інгредієнти, крім горіхів, з'єднайте у каструлі.

Додайте півтори склянки води, доведіть до кипіння, накрийте кришкою і зменшіть вогонь до мінімуму.

Варіть, періодично помішуючи, близько 10 хвилин, доки кускус не стане приємної кремової текстури.

Насамкінець додайте горіхи і добре перемішайте.

Як бачите, всього 10 рецептів для Jetboil можуть суттєво урізноманітнити ваш раціон. Адже в цій добірці є варіанти для м'ясоїдів та веганів, ласунів та любителів пряних східних страв, шанувальників ультралайт-походів із мінімальною вагою провізії та любителів простих походів вихідного дня, коли не потрібно обмежувати свою кулінарну фантазію.

Апетит вже розігрався, а у вас все ще немає сучасної системи приготування Jetboil? Це легко виправити: зробіть замовлення на сайті або завітайте до наших офлайн-магазинів.