Цікаві місця для трекінгу в Карпатах є не лише в Івано-Франківській та Закарпатській областях, а й в двох годинах їзди від Львова. Одна з топових місцевих локацій — гора Параска в Національному парку Сколівські Бескиди. Розказуємо, як організувати похід на цю гору, і чим вона особлива.

Зміст:

П’ять причин піднятись на Параску
Основні маршрути на гору Парашка, логістика
     1. Сколе — Парашка — Сколе (маршрут 13)
     2. Коростів — Парашка — Коростів (маршрути 504 і 5044)
     3. Корчин — Гуркало — Парашка — Корчин (маршрут 5046)
Як підготуватись до походу на Парашку, що брати

Довідка

Висота над рівнем моря: 1268 м

Гірська система: Сколівські Бескиди, Українські Карпати

Де знаходиться: Україна, Львівська обл., Сколівський р-н

Координати: 49°4′10″с.ш., 23°24′51″ в.д.

Гора Парашка на карті

П’ять причин піднятись на Параску

Параска/Парашка* — найвища точка Львівщини серед гір, які повністю знаходяться на території області. Гора Пікуй вища на 200 м, але її ділять між собою Львівська та Закарпатська області.

*Щодо варіацій назви, переважно вживають топонім ПараШка, та останнім часом все частіше зустрічається і ПараСка. За легендою, вершину назвали в честь страченої на цьому місці красуні Парасковії — доньки древлянського князя Святослава, онуки Володимира Великого. Про трагедію багаторічної давнини нагадує  кам'яний знак на схилі гори, однак інших згадок в історії про життя та загибель дівчини немає.

У порівнянні з Говерлою чи Піп Іваном гора Парашка має значно менші масштаби. Тим не менш, вона дуже популярна серед любителів відпочинку в горах. Чому?

  1. Географічна доступність. Всього 110 км від Львова і 10 км від Сколе, регулярний громадський транспорт і можливість під’їхати на автомобілі майже до підніжжя хребта (детально про логістику далі). Для жителів і гостей Львова це одне з найзручніших місць для походу вихідного дня.
  2. Краєвиди. Спочатку дорога піднімається через хвойні і листяні ліси, а нагорі, з безлісого хребта, відкриваються панорамні види на Сколівські Бескиди, долини річок Опір і Стрий. В ясний безхмарний день видно ген-ген далеко: Орівське низькогір'я і Тустань на півночі, Горгани і Скелі Довбуша на південному сході, Боржавську полонину на південному заході. Іноді можна розгледіти навіть Львів. 

  1. Гуркало. Невисокий, але дуже потужний і красивий водоспад на Великій Річці, приблизно в 6 км від Параски. Взагалі ця річка коротка (всього 8,6 км) і спокійна, але під час паводків вона перетворюється на бурхливий потік, в разом з нею показує характер і Гуркало. Каскад, розділений скелею на дві частини, падає з висоти 5 метрів з характерним гуркотом.

В посушливі дні водоспад не такий вражаючий, а один з потоків перетворюється на невеликий струмінь. Зате у цей час на Гуркалі можна купатися без ризику отримати “побої” і переохолодження під потужними потоками крижаної води. 

  1. Всесезонність. Хребет Параска привабливий в усі пори року. Літом і весною схили вкриває різнотрав'я, серед якого і 35 червонокнижних видів: підсніжник, нарцис вузьколистий, лілея лісова та інші. Починаючи з липня обабіч стежки дозріває чорниця, брусниця, малина та ожина. А восени зелена хвоя смерек і ялиць змішується з жовто-червоними березами, буками і дубами.

В холодну пору трекінг на Парасці теж можливий, але за умови строгого дотримання правил зимових походів.   

  1. Маршрути різної складності. Підйом на Параску важко назвати повноцінним сходженням: перепади висот (~800 м) і кілометраж незначні, крупних перешкод немає. Класичні маршрути одноденні і легкі, підійдуть для початківців. Але якщо цього замало, є ускладнені треки через водоспад Гуркало та кількаденні походи. 

Порада. Гора Парашка чудово підійде для першого досвіду трекінгу у складі групи, зокрема для походу з дітьми. А продвинуті туристи можуть провести тут  свій перший сольник чи тренування з трейлранінгу

Основні маршрути на гору Парашка, логістика

 

  1. З м.Сколе

Класичний, найкраще облаштований маршрут. Не складний, вимагає мінімальної фізичної підготовки. Зручна транспортна розв'язка.

Як добратися. Оптимально — потягом (розклад і маршрути) або електричкою зі Львова, Мукачево, Лавочного, Стрия (розклад). Також до Сколе ходять автобуси зі Львова та Стрия. Автовокзал і залізнична станція в м. Сколе знаходяться поруч.

 

  1. З с. Коростів

Найкоротший і найлегший шлях, підходить початківцям. Але до старту складніше доїхати, ніж до Сколе, і стежки тут гірші.

Як добратися. Автобусом зі Львова, Стрия або Сколе.

 

  1. З с. Корчин через водоспад Гуркало

Найдовший і найскладніший з трьох маршрутів. Маркований частково, є малопрохідні ділянки. Для підготовлених і витривалих туристів.

Як добратися. Оптимально: приміським потягом Львів-Мукачево до Стрия, звідти автобусом Стрий-Сопіт до Корчина (зупинка “біля мосту”). Інший варіант: доїхати електричкою до Сколе або Верхнього Синьовидного і там знайти транспорт на Корчин.

Офіційні маршрути на г.Парашка на сайті НПП “Сколівські Бескиди”

Інформація для автотуристів

Сколе і Коростів розташовані на трасі М-06 (Київ-Чоп), а Корчин — трохи в стороні, на автодорозі Т1421 (Східниця-Верхнє Синьовидне). Тож сюди легко добратися на автомобілі. В Сколе можна залишити машину на парковці біля початку маршруту (на АЗК або біля інформаційно-екологічного пункту). Є можливість доїхати на авто до водоспаду Гуркало — але виключно в сухий період, у мокру погоду це неможливо.

Сколе — Парашка — Сколе (маршрут 13)

Відстань: бл. 20-22 км. Тривалість: 6-8 годин (туди і назад).

Старт і фініш — в околицях міста Сколе: від екопункту (орієнтир супермаркет “Рукавичка” в 300 м від залізничної станції) або від АЗК ОККО. З обох точок прокладено марковані* стежки. Приблизно за 1,5 км вони зливаються в один маршрут. Тож звідки стартувати, не принципово.

*Маркування від екопункту до Параски — жовте. Від АЗК — червоне.

Перші дві години дорога пролягає через ліс. Від АЗК висота збільшується поступово, але є одна ділянка зі стрімким серпантином. Стежка від супермаркету досить крута від самого початку. Але як тільки виходите на гребінь, набір висоти стає плавним.

Перша вершина на шляху — гора Оброслий Верх (1177 м). Хоча й горою її не назвеш — скоріше високим пагорбом. Більш виражений рельєф має наступна гора — вкрита низькорослими смереками Зелена (1217 м). Підйом крутий, але не складний.

Далі — траверсом через гору Тимків Верх, і ви у підніжжя Параски. Розпізнати її серед сусідніх вершин легко: гора безліса і майже симетричної форми (через що скидається на піраміду), а її вершину вінчає високий залізний хрест.

Спуск тією ж дорогою. Займає майже вдвічі менше часу, ніж підйом.

Інші варіанти маршруту на Параску з м. Сколе:

  1. Сколе — Парашка — Верхнє Синьовидне. Бл. 21 км.
  2. Сколе — Парашка — Гуркало — Корчин. Бл. 21 км.
  3. Сколе — Парашка — Гуркало — підніжжя г.Кичера — Сколе. Бл. 27 км.

  1. Сколе — Парашка — Гуркало — Верхнє Синьовидне. Бл. 28 км.
  2. Сколе — Парашка — Гуркало — Парашка — Сколе. Бл. 36 км.
  3. Сколе — Парашка — г.Кривий Верх — хребет Серединний — с.Майдан. Бл. 30 км.
  4. м. Кам'янка — г. Лопата — Сколе — Парашка — Крушельницький водоспад — с.Крушельниця. Бл. 50 км.

Коростів — Парашка — Коростів (маршрути 504 і 5044)

Відстань: бл. 15-20 км. Тривалість: бл. 6-8 годин (туди і назад).

Старт — від автобусної зупинки в с. Коростів. Якщо їдете машиною, можна починати трекінг одразу на околицях села, від музею Коростівської Вузькоколійки, закинутого мосту поруч або від церкви св.Івана Боско

Сільська дорога, а за нею лісова стежка виводять прямо до підніжжя Параски, без проходження інших гір (як у попередньому варіанті). Перед виходом на хребет шлях круто бере вгору, але здебільшого підйом плавний.

Корчин — Гуркало — Парашка — Корчин (маршрут 5046)

Відстань: бл. 16 км. Тривалість: бл. 10-12 годин (туди і назад).

Маршрут складається з двох частин різної складності:

  1. Від с. Корчин до водоспаду Гуркало. Ділянка середньої складності, однак шлях кілька разів перетинає річка. Десь є кладка, а десь доведеться йти вбрід. В посушливі спекотні дні задача не важка, але в холодний сезон та період паводків це значно ускладнює маршрут чи взагалі робить його недоступним.

Шлях починається на околиці села Корчин, за мостом через Велику Річку. Спочатку асфальтованою дорогою, а далі грунтовкою вздовж ріки рухайтеся до водоспаду (бл. 5 км).

Дорога маркована, також є інші орієнтири: залишки вузькоколійки в урочищі Поташнє, могила члена ОУН-УПА Корчака, джерело за другою великою поляною. Біля останнього справа йде стежка до Гуркала. Будьте уважні і не пропустіть це місце, оскільки з основного маршруту водоспад не видно і не чутно.

  1. Від Гуркала до вершини Параски. Після відпочинку біля водоспаду повертайтеся на основний шлях і йдіть далі, тримаючись річки. Трохи вище, за шлагбаумом Національного парку, буде ще один невеликий водоспад — Мале Гуркало. За ним маршрут йде через прадавні букові ліси, траверсом гір Діл і Кремениця до підніжжя Парашки.

На цій ділянці вкрай мало людей: більшість туристів піднімаються на Параску зі Сколе чи Коростова або йдуть до Гуркала і повертаються назад в Корчин. І це легко пояснити, адже маршрут від водоспаду до Параски — суцільний хардкор! 

З кожним кілометром ліс стає густішим, на шляху все більше бродів, повалених дерев, колючих кущів і кропиви, болотистих місць. Стежка умовна, сильно петляє і подекуди зовсім пропадає. Про маркований шлях і мобільний інтернет можна забути. Орієнтуватися на ділянці за Малим Гуркалом практично немає на що. А гору Діл зазвичай доводиться проходити “напролом”.

Біля підніжжя Парашки ліс нарешті розступається. На невеликій галявині зручно перепочити перед фінальним підйомом, який теж буде нелегким. Північний схил Параски — стрімкий, вимагає хорошої фізичної підготовки і досвіду сходжень.

Як підготуватись до походу на Парашку, що брати

Для одноденного літнього треку брати об’ємний туристичний рюкзак з повним набором речей для походу, звісно, не обов'язково. Та задля комфорту і безпеки важливо мати необхідний мінімум:

  • Трекінгові кросівки або черевики (гайд по вибору). Хороше спеціалізоване взуття обов'язкове, незалежно від складності маршруту і рівня підготовки. Навіть на найпростіших треках швидко вб’єте ноги, якщо взуєтеся неправильно.  
  • Трекінгові палиці. Не обов'язкові, але й зайвими не будуть — особливо на маршруті до водоспаду, де потрібно переходити броди і мокрі ділянки. 
  • Запас води. В околицях Параски джерел мало, та й ті, що є, часто пересихають і замулюються. Тому набирайте воду перед стартом. Про водний баланс у поході.
  • Перекус. Їжу можна купити перед походом в місцевих крамницях. Що їсти в поході
  • Засоби від кліщів (як вибрати). 
  • Одяг. Вдягайте штани і футболку з довгим рукавом (короткі рукава і шорти не захистять від сонця і комах). На випадок дощу, вітру чи похолодання захопіть фліску, вітровку і дощовик.

Хоч Параска і невисока, погода тут, особливо після виходу зі смуги лісу на голий хребет, може суттєво змінюватись, як в “справжніх горах”. А сніг подекуди лежить на хребті аж до травня. Водночас на безлісих ділянках шпарить сонце, тож не забувайте про панаму і  сонцезахисний крем.

  • Карти, GPS-трекер (обов'язковий на ділянці між Гуркало і Параскою).
  • Похідна аптечка на випадок травм, укусів комах тощо.

Похід на Параску з ночівлею

Описані маршрути розраховані на один день, але за бажанням можна влаштувати дводенний трекінг. Хороші місця для ночівлі з наметом є на схилі гори Тимків Верх і на галявині поблизу водоспада Гуркало. За останні роки на маршруті зі Сколе з'явилося кілька  невеликих турпритулків: один знаходиться на початку треку в екопункті, а другий на південному схилі Парашки. 

Як організувати комфортну ночівлю в горах.

Зимовий похід на Параску

Сезон походів в Сколівських Бескидах триває з квітня по жовтень. Зимові трекінги тут теж можливі, але виключно для досвідчених мандрівників і/або в супроводі провідника. Ймовірність сходження лавин тут дуже низька, проте є інша небезпека: можна забукати і замерзнути (з цим навіть пов'язаний смертельний випадок на Парашці), вийти на сніговий карниз, зірватися зі слизького схилу. Також в Національному парку водяться вовки та інші дикі тварини, зустріти яких зимою більш ймовірно і небезпечно.

Що брати в зимові Карпати і як не замерзнути.

А ви вже були на Парасці? Ця “найбільша з найменших” карпатських гір не така проста, як здається на перший погляд, і може здивувати навіть бувалих аутдорників!