Термос — це додаткові 300-800 грамів до ваги рюкзака. То може, не так він і потрібен, можна обійтися без нього? Звичайно, можна — в переліку базового спорядження цей пункт рекомендований, а не обов'язковий. З іншого боку, термос — одна з тих корисних дрібниць, які ніколи не будуть зайві в поході. Не лише в холодний час і для чаю: якісний похідний термос — штука багатофункціональна, корисна за різних обставин.
Зміст:
— 10 причин взяти термос у похід
— Найкращий туристичний термос
— Термос “погано тримає”: причини
— Прості способи покращити термос
— Догляд за термосом. Як відмити наліт
10 причин взяти термос у похід
“Зберігати гаряче — гарячим, холодне — холодним”, — застосовуйте основну властивість термоса найрізноманітнішими способами:
-
Гідратація. Пити воду “вуличної температури”, тобто теплу влітку і холодну зимою, зазвичай не хочеться. Носіть в термосі холодну чи гарячу воду залежно від сезону, і підтримувати водний баланс буде легше.
-
Ранковий енергетик. Пийте вранці заготовлену звечора гарячу/теплу воду: це збадьорить організм і полегшить ранній підйом.
-
Чайник-кавник. Радимо не обмежуватись пакетованим чаєм і кавою 3-в-1, адже в поході можна приготувати ароматну заварну каву, какао, гарячий шоколад і різноманітні трав'яні чаї.
-
Грілка. Тепле питво — один з найпростіших способів зігрітись у поході. Найкраще, коли в термосі не просто вода, а наваристий суп чи ще щось калорійне.
-
Термосудок. Підійде будь-який термос, але зручніше мати для обідів спеціальний, з широким горлом. Відкладіть порцію вечірньої каші з підливою — і матимете гарячий сніданок.
Термос для їжі Esbit FJ500ML, olive green, 0.5 л
-
Мультиварка. Гречка, кус-кус, вівсянка, сублімати, — ці та інші продукти можна залити окропом і “зварити” в термосі на ходу.
-
Холодильник для походу в спеку. В термосі з акумулятором холоду можна зберігати, наприклад, шоколад чи інші продукти, що тануть на сонці, чутливі до високих температур ліки та інше.
-
Холодний компрес. Носіть у термосі змочений у струмку рушник (чи акумулятор холоду) для надання першої допомоги у випадку теплового удару, забоїв, укусів комах тощо.
-
Економія газу. Діставати пальник кожного разу, як захотілось чаю, не раціонально. Заваріть в термосі одразу денну порцію, а краще міцний концентрат напою (перед вживанням розвести в чашці холодною водою). Закип’ятили забагато? Зайве перелийте в термос, гаряча вода завжди знадобиться — як не для пиття, так для гігієни в поході.
-
Мотиватор. Інколи термос — той маленький копняк, який змусить відправитись в дорогу незалежно від настрою й погоди. Приготуйте улюблений гарячий напій, уявіть, як насолоджуєтесь ним десь на схилах Чорногори чи Боржави, і ноги самі понесуть вас туди:)
Найкращий туристичний термос
Компактний, міцний, зручний, не важкий, довго тримає тепло/холод. Щоб купити термос з оптимальними для походу характеристиками, звертайте увагу на матеріали, конструкцію й розміри виробу.
Об’єм: 0,35-1 л
Термос 0,75-1 л — об’єму достатньо на один ходовий день для 1-3 осіб, оптимальний для пішки. Для дітей в поході, легкоходів і соло-мандрівників є ще менший формат — термоси й термофляги на 0,35-0,5 л. На 1,5-2 л і більше — варіант для автотуризму і кемпінгу.
Primus TrailBreak Vacuum Bottle, 0.75
Форма і комплектація: циліндр з кришкою-кружкою
Класичний формат термоса для рідини — високий і вузький. Зручно тримати в руках, носити в боковій кишені рюкзака, краще зберігає тепло за рахунок вузького горла.
Кришка виконує кілька функцій: захист від бруду, теплоізолятор і чашка/тарілка.
Primus Vacuum bottle, Black, 1 л
Додатково термоси комплектують корисними деталями: чохлом, ручкою, ремінцем, ситечком-фільтром, пластиковим “бампером” тощо.
Запарювати кашу в питному термосі теж можна, але їсти з нього, і мити потім буде не зручно. Для таких цілей варто купити харчовий термоконтейнер (низький, з широким горлом), або гібрид (з широким горлом і кнопковою пробкою для наливання).
Термос для їжі Primus Preppen Vacuum
Матеріал колби: нержавіюча сталь
Побутові моделі з тендітною скляною колбою та ноунейми з нержавійки низької якості проходять повз. Нам потрібна колба з харчової нержавіючої сталі вищого сорту:
+ Міцна, стійка до механічних пошкоджень, перепадів температур, окислення і корозії.
+ Не надає продуктам неприємного металічного присмаку.
Недолік металевої колби — схильність утримувати запах і присмак продуктів навіть після миття. Тефлонове покриття (в окремих моделях) запобігає утворенню нальоту, появу неприємних запахів і смаків.
Zojirushi Stainless з тефлоновим покриттям 1.3 л
Матеріал корпусу: нержавіюча сталь
Пластиковий термос легший, комфортніший до рук (особливо на холоді). Однак нержавійка — найбільш практичний вибір в умовах, коли неможливо вберегти річ від ударів та інших пошкоджень.
Гола сталь чи фарбована — не принципово. Порошкова емаль додає естетики й зручності, на ній менше помітні плями, подряпини, сліди від пальців.
Кришка й пробка зазвичай зроблені з пластику, ущільнювачі — з силікону. Обов'язково — з харчових матеріалів, без сторонніх хімічних запахів.
Вага: до 0,6 кг (на 1 л об’єму)
Найлегші фляги й термоси на 0,35-0,5 л важать від 200 г. Середня, оптимальна вага літрових моделей для трекінгу — 400-600 г. Більше — формат для кемпінгу.
Особливості полегшених моделей:
“урізаний” об’єм (0,9 л замість 1 л);
зменшена товщина стінок;
полегшена сталь;
пластикова кришка замість металевої.
Це не критично, та все ж впливає на функціональність і міцність виробу. Тому полегшені термоси, як і інше спорядження ультралайт, потребують більш делікатного поводження.
Zojirushi Stainless 0.35 л, з полегшеної сталі
Підтримує температуру: близько однієї доби
Якісний термос зберігає рідину гарячою мінімум 6 годин. За цей час вміст охолоне приблизно на 10-30 °C, а наступні 18 годин — ще на 20-30 °C. Загалом виходить близько доби стабільної теплоізоляції.
Важливий нюанс: показники в паспорті виробу вказані на основі перевірки в лабораторних умовах. Тест проводять за кімнатної температури, кришку між замірами не відкривають.
На практиці термос зазвичай тримає менше заявленого виробником часу — скільки саме, залежить від сукупності факторів:
-
цілісності виробу;
-
конструкції пробки;
-
частоти відкривання;
-
об’єму і типу наповнення;
-
температури повітря.
Термос “погано тримає”: причини
Пошкодження або брак
За теплоізоляцію в термосі відповідає вакуум між зовнішнім корпусом і внутрішньою колбою. Ця “пустота” має нульову теплопровідність, тому холод/тепло не можуть вийти назовні через стінки.
Колба повинна бути добре відполірована. Зварний шов — вузький. Внутрішні і зовнішні стінки — без сколів, тріщин, подряпин.
Удари, падіння, неправильний догляд можуть порушити герметичність виробу. В новому термосі не виключений виробничий брак.
Як перевірити? Наповніть окропом, закрийте і почекайте 10 хв. Корпус повинен залишатись кімнатної температури. Нагрівання (якщо не було механічних пошкоджень) свідчить про дефект, термос мають замінити.
Конструкція пробки
Основні тепловтрати у термосі відбуваються через верх, тому теплоізоляція напряму залежить від розмірів горлечка, і як воно закрите. Чим менше отвір — тим краще. Водночас виріб має бути зручним у використанні.
Покращують теплоізоляцію також ущільнювальні кільця на пробці, подвійна кришка, неопреновий чохол.
Види пробок, переваги й недоліки:
Гвинтова суцільна
+ Довговічна, закриває максимально герметично. Довго тримає тепло, не протікає, рифлений край для зручного хвату (не прокручується в руці).
- Щоб налити, потрібно повністю відкрутити пробку, а це миттєво збільшує тепловтрати. Крім того, пробку легко загубити.
Гвинтова з бічним каналом
+ Має ті ж переваги, що й “глуха” модель. На додачу не треба викручувати повністю: достатньо зробити пів оберта, і налити чай через отвір збоку пробки.
- Термос під час наливання потрібно нахиляти в певному напрямі (за стрілкою на корку), що незручно, наприклад, в темноті. Але й тут є рішення: закрутки в окремих моделях виконані так, що рідина ллється з будь-якого боку.
Гвинтова з кнопкою/клапаном
+ Пробку взагалі не треба викручувати — один натиск і можна наливати. Отвір маленький, тепловтрати під час наливання мінімальні. Не розіллється сильно в разі перекидання.
- Закрита кнопкова пробка у порівнянні з закритою глухою/з каналом менш герметична.
- Недовговічна, механізм закривання може зламатися.
- Незручна у догляді: складно ретельно промити*, дрібні часточки напоїв забиваються між деталями.
*Менше проблем з пробкою, яка повністю розбирається.
Прості способи покращити термос
На рівень теплоізоляції термоса впливають не тільки закладені виробником параметри, а й те, як ним користуватися.
-
Перед наповненням охолодіть/нагрійте термос: наберіть гарячу воду (або холодну/лід), залиште на 5-10 хв, щоб колба була приблизно тієї температури, що й продукт.
-
Не купуйте термос з запасом — беріть оптимальний для ваших цілей розмір і наповнюйте доверху, залишаючи 1 см. Чим менше повітря всередині, тим довше тримається температура. Трохи вільного простору зверху потрібно, щоб рідина не контактувала постійно з пробкою.
-
Чим більше рідини, тим менші тепловтрати. Напої, бульйон, підлива залишаються гарячими довше, ніж гарнір. Щоб каша й інша їжа вичахала повільніше, додайте соус чи іншу рідину.
-
Кожне відкривання — мінус кілька градусів. Не тримайте пробку відкритою, кожного разу щільно закривайте, не відкривайте термос без зайвої потреби.
Догляд за термосом. Як відмити наліт
У термосах з часом з’являється наліт і неприємний запах. Простого ополіскування недостатньо, а миття агресивною хімією й абразивними щітками може зіпсувати колбу.
Як відмити термос, не пошкодивши:
-
В посудомийній машині — якщо дозволено інструкцією.
-
Замочити в розчині порошку для очищення термосів (випускає, наприклад, бренд Zojirushi). Розчин залишають в термосі на кілька годин або на ніч (залежно від ступеня забруднення).
-
Кришку, пробку й силіконові ущільнювачі замочують в окремій ємності. Пробку з кнопкою мийте особливо ретельно, розберіть механізм, якщо можливо.
-
Замість спеціального очисника для термосів використовують таблетки для посудомийних машин або очищення зубних протезів, розчинені у воді оцет, соду, суху гірчицю, сіль, лимонну кислоту (у різних комбінаціях).
-
Після миття ретельно просушіть термос, і тільки потім закривайте. Інакше з'явиться неприємний затхлий запах і пліснява.
Щоб спростити догляд за термосом, не наповнюйте його продуктами з сильним, різким ароматом. Листовий чай заварюйте в ситечку/мішечку (щоб заварка не налипала на стінках). В термос з кнопкою не наливайте нічого, що може забити механізм: заварну каву, морси тощо.
Більше про догляд за похідним посудом
Туристичний термос для багатьох — неодмінний атрибут походів і активного відпочинку в цілому. Він стане у пригоді під час сплаву Тисою чи велопоходу, на Каміно Подоліко чи в Озерній печері, на трасах Буковелю чи фрірайд-спотах Свидовця, — словом скрізь, де ступає нога аутдорника.