Зміст:

 

Не завжди в поході або в екстреній ситуації є доступ до чистої води. Джерело може бути забрудненим, може бути сухий сезон й недостатня течія, або ж водойма зі стоячою водою. Деколи, в нестандартних ситуаціях, з усіх варіантів з водою може виявитись лише звичайна калюжа. Пам’ятаєте, як у казці, “не пий з копитця, козенятком станеш”? Так і з водою в екстремальних умовах, не все, що вода – буде корисним. Словом, ситуації бувають різні. Але водний баланс треба якось відновлювати й для цього треба знати способи знезараження води в польових умовах. 

 

Які є способи очищення води?

 

В умовах походу ви можете вибрати для себе найзручніший варіант:

 

  • Кип’ятіння: Найпростіший і найефективніший спосіб;

  • Фільтри для води: компактні та великі помпові;
  • Таблетки для дезінфекції: бувають на основі хору або йоду
  • Ультрафіолетове очищення (УФ-стерилізатори): не надто розповсюджений, але дієвий спосіб
  • Відстоювання та механічна фільтрація: старий спосіб для базової фільтрації

 

Етапи очистки води діляться на два: очищення від механічних забруднень та знезараження.

 

Перший етап: очищення води від механічних забруднень

Перед тим, як очищувати воду, її треба набрати. Для цього використовуйте чисту тару, при можливості продезинфікуйте її. 

Воду набирати краще проточну, але якщо такої можливості немає, й навколо лише варіанти зі стоячою водою, то краще використовувати невелику кружку. Намагайтесь вибрати джерело води  з піщаним дном, так ви менше наберете мулу з дна.  Якщо ж таких немає й дно з болотом, то обережно набирайте воду з середніх шарів, оскільки в верхніх шарах на сонці буде найбільше шкідливих мікробів. 

Якщо глибини не вистачає, можна вирити ямку на дні, дати воді відстоятись й тоді набирати воду. 

Набрану воду треба очистити від механічних забруднень – піска, мула, листків, травинок. Для цього використовують фільтри – насосні, механічні, пляшкові або саморобні. 

Сучасні фільтри дають можливість очистити воду від забруднень, мікроорганізмів. Залежно від обраного типу фільтра, вони можуть відфільтрувати тільки мул та пісок, або ж видалити віруси та бактерії, серед яких можуть бути лямблії та криптоспоридії. Для цього знадобляться моделі з розміром пор менше одного мікрона. Якщо ж ви хочете одразу очистити воду й від мікроорганізмів, то обирайте фільтри з розміром пор 0,02 мікрона, вони дають можливість відфільтрувати не лише механічні забруднення, але й більшість мікробів. 

Також більшість моделей оснащують фільтрами з активованим вугіллям. Це допомагає  очистити воду від неприємних запахів, пестицидів, промислових хімікатів. 

Перед тим, як вибрати фільтр для води в похід, радимо ознайомитись з механізмом роботи кожного типу: 

  • Одні очищають воду одразу (насосні), але треба трохи попрацювати качаючи насос вручну;
  • Другі вимагають більше часу (механічні, вони ж гравітаційні), але поки фільтр працює, можна відпочити. Один з їхніх недоліків – треба часто міняти фільтр;
  • Треті обмежені об’ємом води, що очищається (пляшкові). 

Якщо фільтр ефективний, то він буде оснащений двома ступенями очищення – пре-фільтром, який прибирає механічні забруднення, та юнітом, який очищає воду від вірусів та бактерій. 

Але на жаль, знайти подібні фільтри досить складно й ціна їх буде стартувати від 100 доларів. Тому, якщо ви використовуєте бюджетну модель, воду після очищення важливо продезинфікувати. 

Другий етап: знезараження 

Візуально чиста прозора вода ще не означає, що її можна пити. Особливо, якщо вона була набрана з сумнівних джерел. Якщо випити такої води, можна підчепити все що завгодно, починаючи від ботулізму й закінчуючи малярією та тифом. Тому перед вживанням важливо її знезаразити. 

Кип’ятіння

Найпростіший метод. В процесі кипіння вода додатково очищається від механічних забруднень – дрібні залишки мула осідають на дно, а шкідливі мікроби вмирають під дією високих температур. 

Скільки кип’ятити воду для знезараження залежить від чистоти води, місця її забору, лужності. Звичайно, в польових умовах ніхто вам не скаже : ”цю воду треба кип’ятити п’ять хвилин, а цю – десять”. Але орієнтуйтесь, що на висотах до 2000 м треба кип’ятити безперервно не менше п’яти хвилин, а вище 2000 м – десять та більше. 

Знезараження води ультрафіолетом

УФ-знезараження вбиває великий відсоток мікробів, але не всіх. Цей доступний метод варто використовувати лише тоді, коли нічого іншого для знезаражування води немає. 

Крім того, сьогодні на ринку можна купити ультрафіолетові очищувачі води. Портативнивний очищувач треба занурити в воду на час, вказаний на пакуванні. А деякі виробники навіть розробили фляги з УФ фільтрами. 

Хімічне знезараження

В очищену воду додають таблетки, порошок або краплі, які вбивають шкідливі мікроорганізми. Скільки й чого додавати виробники вказують на пакуванні. Це ефективний метод, але дороговартісний. Купити таблетки для очищення води сьогодні можна в аптеках та в спеціалізованих туристичних магазинах. 

Яскравим прикладом такого знезараження є таблетки, якими комплектують військові аптечки. Вони не покращують смак та запах води, але вбивають більшу частину шкідливих бактерій, які в ній можуть бути. 

Крім цього, для знезараження можна використовувати йод та марганцівку (перманганат калію), але треба бути особливо обережними з дозуванням. Вода з перманганатом калію має бути блідо рожевою, краще дати їй відстоятись, й потім злити в окрему ємність так, щоб не зачепити осад з дна. При використанні для знезараження йоду вбивається великий відсоток “живності”, а вода набуває “лікарняного” присмаку. 

Висновки

Вода – важлива складова активної життєдіяльності. Від її якості напряму залежить не лише результат та самопочуття, але й життя та здоров’я людини. Тому будьте уважні до того, що ви п’єте, використовуйте фільтри й бережіть своє здоров’я.