Містечко Сантьяго-де-Компостела на заході Іспанії щороку відвідують сотні тисяч (!) мандрівників. Це — кінцева точка шляху святого Якова, чи не найвідомішого у світі паломницького маршруту.

Зміст:

Що таке Camino de Santiago: історія й особливості
Словник Camino de Santiago: креденсіаль, компостела, альберге та інше
Притулки й спеціальні обіди для паломників
Символи Каміно й орієнтири на маршруті
Маршрути Camino de Santiago
     1. Camino Frances/Французький (Королівський) шлях
     2. Camino Portugues / Португальський шлях
     3. Camino del Norte/Північний шлях 
     4. Camino Primitivo / Первинний, Початковий шлях
     5. Via de la Plata / Срібний шлях
     6. Camino Inglés/Antiguo Camino Real/Англійський
     7. Camino de Finisterre / Шлях Фіністерре
Найкращий час для Camino de Santiago
Карта шляхів святого Якова
Список речей для Camino de Santiago
Як підготуватися до Шляху Св.Якова

Сюди йдуть у різний час, різними дорогами й з різною метою. Колись виключно паломницький, сьогодні Camino de Santiago не прив’язаний лише до релігії й збирає людей незалежно від віросповідання, віку, досвіду й цілі подорожі.

Без належної  підготовки й спорядження дорога до Сантьяго може стати суворим випробуванням для душі й тіла. За умови ж правильної організації — захоплюючою мандрівкою з помірним навантаженням, без суттєвих ризиків і з бодай мінімальним комфортом.

Дізнайтесь, який маршрут Camino de Santiago вибрати, що взяти, де їсти й ночувати, навіщо потрібен креденсіаль, що таке компостела та інше.

Зверніть увагу. В Україні є свій шлях св.Якова — Camino Podolico, трекінговий маршрут Поділлям з атрибутами класичного Camino de Santiago. Про особливості й організацію Camino Podolico.

Що таке Camino de Santiago: історія й особливості

Camino de Santiago з іспанської — “Шлях Святого Яго”. Усі стежки треку (яких кілька десятків) сходяться в кафедральному соборі з мощами апостола Якова, покровителя пілігримів.

У 951 році французький єпископ пройшов шлях з Ле-Пюї до Сантьяго - це був перший  відомий маршрут, прокладений до могили апостола. В найближчі кілька століть до святині йшли з усіх куточків Європи тисячі прочан — так сформувались основні маршрути Camino de Santiago.

З XVI ст. через епідемії чуми й низки воєн паломницький рух затих - аж до кінця XX століття. Кількість паломників на Camino de Santiago до 80-х не перевищувала кількох десятків на рік, але починаючи з 1988-го різко зросла — до десятків тисяч щорічно!

Ажіотаж почався після виходу книги “Щоденник мага” — дебютного роману Пауло Коельо про власний досвід Каміно. Пізніше, у 2010-му, вихід фільму The Way з Мартіном Шином викликав другу хвилю зацікавленості шляхом. Ці два джерела і досі надихають багатьох паломників на подорож до Сантьяго-де-Компостела.

Camino de Santiago присвячені десятки книг, фільмів, серіалів та блогів. Зокрема, українських авторів: “Шлях на Край світу” і “Найкраща книга про Каміно” Максима Беспалова, “Дорога святого Якова” Дзвінки Матіяш та інші.

Стежки до Сантьяго-де-Компостела стають дедалі багатолюднішими, навіть ковідні роки не вплинули критично на статистику. Чому ж тисячі людей, зокрема далеких від релігії, долають багатоденний шлях до гробниці святого? 

  • Один з найкраще облаштованих треків у світі: дороги добре марковані, є вдосталь бюджетних місць для ночівлі й харчування.
  • Широка варіативність маршруту: є довгі та короткі, легкі та складні треки. Можна стартувати будь-де і пройти частину маршруту, яка до душі й під силу.

  • Більшість стежок технічно нескладні й не потребують особливих навичок,  достатньо витривалості й досвіду багатоденного трекінгу пересічною місцевістю. На шляху до могили св.Якова зустрічаються люди будь-якого віку, у різній фізичній формі. Більшість долає шлях пішки, рідше — на велосипеді.

  • Поєднання диких куточків природи й історичних місць: дороги пролягають зеленими долинами, лісами й полями, узбережжям океану і гірськими перевалами, традиційними селами й містечками з середньовічною архітектурою.

  • Спілкування й обмін досвідом з новими людьми — невіддільна складова Каміно. З кимось проводиш пів години за обідом і більше ні разу не побачиш, а з кимось йдеш частину шляху чи раз у раз зустрічаєш по дорозі.
  • Безпечний маршрут, підходить для соло-трекінгу. Можна йти наодинці, щоб побути зі своїми думками, отримати унікальний духовний експірієнс, і водночас не боятися повної самотності. Навіть мандруючи соло, соціалізації на шляху Сантьяго не уникнути:)

Як організувати соло-похід.

Словник Camino de Santiago: креденсіаль, компостела, альберге та інше

На початку шляху потрібно оформити credencіal — паспорт пілігрима. Його видають в офісі, церкві або в притулку для пілігримів (на карті). Попередньо зареєструйтесь онлайн.

Надалі потрібно мінімум раз на день (останні 100 км двічі на день) ставити в паспорті відмітку (в притулках, хостелах, інфоцентрах, кафе й інших туристичних місцях).

Для чого потрібен креденсіаль?

  • Власник креденсіаля може ночувати в альберге (albergue municipal/parroquial) — дешевих муніципальних/церковних притулках для учасників Camino de Santiago.
  • Креденсіаль з проставленими печатями — унікальний сувенір на згадку про пройдений Шлях.
  • Заповнений креденсіаль дає право отримати компостелу.

Compostela — сертифікат мандрівника, який дійшов до Каміно-де-Сантьяго. Це офіційний документ на латині, завірений печаткою Собору Св.Якова.

Компостелу видають в приймальні паломників за умови, що:

  • Пілігрим подолав як мінімум останній відрізок шляху до Сантьяго: від 100 км пішки або 200 км на велосипеді.
  • В креденсіалі протягом останнього 100-кілометрового відрізку проставлено мінімум по 2 штампи на день. Відмітки звіряють, перевіряють їх дійсність і рахують за ними кілометраж. 

Детальні правила отримання компостели.

Притулки й спеціальні обіди для паломників

Один чи кілька муніципальних альберге є практично в кожному населеному пункті на шляху Якова. Це, по суті, хостел/гуртожиток з мінімальними зручностями:

  • Ліжка (переважно двоярусні), як правило без постільного.
  • Спільний санвузол. 
  • Кухня з посудом, холодильником і мікрохвильовкою (не скрізь).
  • За додаткову плату: сніданок, пральна і сушильна машина, Wi-Fi.

Вартість проживання — 5-15 євро за ніч. Окремі притулки безплатні, вітаються добровільні внески.

Важливо. В альберге діють строгі правила:

  • Місце дають тільки власникам креденсіаля.
  • Заселення після 14.00, виселення до 8.00.
  • О 10-11-й вечора притулок зачиняють і вимикають світло.
  • Зупинка лише на одну ніч. Виключення для людей, що потребують відпочинку за станом здоров’я.

 

У високий сезон на популярних маршрутах альберге часто бувають переповнені, і в кращому разі запропонують місце на підлозі. Варто заздалегідь дізнатись про можливість бронювання (є не скрізь).

Якщо місць в муніципальних альберге немає, або хочеться більше зручностей, можна заночувати в приватних альберге (від 15 євро/ніч). Тут кращі умови, приймають без креденсіаля, можна зупинятися на кілька ночей.

По дорозі є безліч хостелів і готелів, але в них не відчуєш особливої атмосфери єдності Camino de Santiago, що панує в класичних альберге.

Можна ночувати в наметі, але виключно в організованих кемпінгах (від 5 євро). Про європейські кемпінги.

В барах і кафе по дорозі пропонують menu del peregrino за ~8-15 євро — комплексний обід/вечеря для пілігримів, який включає 1-2 основних страви, хліб, десерт і напій (кава/вода/вино). В окремих альберге за невелику плату теж організовують харчування.

Продукти для сніданку й перекусів купують у супермаркетах (у великих містах) та на місцевих ринках. По дорозі є фонтанчики з питною водою.

Порада. Не робіть запаси на кілька днів — це зайва вага в рюкзаку, а перекусити й поповнити провізію мінімум раз на день можна скрізь (за виключенням одиничних ділянок з довгими переходами).

В дорогу беріть ситні калорійні перекуси (шоколад, горіхи, енергетичні батончики) — виручать і тоді, коли щось піде не по плану, і доведеться пропустити вечерю.

 

Символи Каміно й орієнтири на маршруті

Маршрути до Сантьяго добре марковані. Якщо на початку шляху з навігацією ще можуть бути деякі труднощі, то останні кілька сотень кілометрів заблукати неможливо.

 

В дорозі орієнтуються за текстовими вказівниками, жовтим маркуванням (+червоно-білим у Франції) і… мушлями.

Морський гребінець — головний символ Camino de Santiago. Колись пілігрими приносили з подорожі мушлю як доказ того, що дійшли до океану. У наш час малюнки, логотипи, барельєфи у вигляді морського гребінця зустрічаються не рідше, ніж традиційні вказівні знаки. Паломники чіпляють сувенірні мушлі на рюкзаки — легко впізнати у натовпі “своїх”.

Можна орієнтуватись на встановлені по маршруту пам'ятники, хрести й фрески, присвячені пілігримам. А щоб уточнити дорогу у місцевих, вивчіть хоча б базові фрази іспанською (англійською тут мало спілкуються). І обов'язково вживайте “Buen camino!” — універсальне вітання серед паломників.

Зверніть увагу. Маркери, написи й зображення мушлі розміщують на стінах будинків чи стовпах на рівні очей, але не завжди. Вказівники зустрічаються на деревах, бордюрах, скелях, бруківці тощо.

Для планування, пошуку альберге, навігації тощо:

 

Маршрути Camino de Santiago

Офіційні облаштовані шляхи до Сантьяго-де-Компостела пролягають через Іспанію, Португалію й Францію. Всього 15 треків довжиною від ~100 км до ~3000 км.

По факту мандрівники починають шлях з будь-якої країни Європи. Інколи — прямо від порогу свого дому, як робили це давні паломники.

Camino Frances/Французький (Королівський) шлях

Відстань: 780 км. Тривалість: 30-35 днів. Складність: середня.

Старт: м. Сен-Жан-П’є-де-Пор/St.Jean-Pied-De-Port (Франція) біля підніжжя Піренеїв.

Найпопулярніший маршрут, його вибирають близько половини паломників.

Тотального усамітнення тут не буде. Натомість — вдосталь альберге, хороші дороги, детальне маркування. З усіх маршрутів Французький облаштований найкраще.

Через високу популярність Camino Frances здається легким. Але це не так — маршрут досить виснажливий, є складні ділянки.

Найбільше випробувань припадає на перший день: різкий підйом і 25-кілометровий перехід Піренеями з Франції до іспанського міста Ронсесвальєс. Можна пропустити цю ділянку і стартувати в Ронсесвальєсі.

Далі шлях проходить регіонами Наварра, Ла-Ріоха й Кастилія, великі міста Памплона, Леон, Бургос й маленькі іспанські селища. Дорога насичена історичними пам'ятками й красивими пейзажами.

Camino Portugues / Португальський шлях

Відстань: 643 км. Тривалість: 14 днів. Складність: нижче середньої.

Старт: столиця Португалії Лісабон

Скорочена версія зі стартом в Порту — 260 км.

Другий за популярністю. Менш багатолюдний, ніж Camino Frances (принаймні до іспанського кордону).

Повний маршрут пролягає від Лісабона через Порту і долину річки Мінью. Шлях переважно рівнинний, не дуже складний, але на окремих ділянках є підйоми до 400 м. З Порту до Сантьяго прокладено два шляхи: вздовж океанського узбережжя та внутрішніми дорогами, через ліс і річкові долини.

Більшість туристів стартують одразу в Порту чи в м.Туї на іспано-португальському кордоні. Відрізок Порту-Сантьяго краще облаштований (у порівнянні з Лісабон-Порту), технічно це один з найпростіших маршрутів Каміно.

Camino del Norte/Північний шлях

Відстань: 824 км. Тривалість: 28-42 днів. Складність: висока.

Старт: м. Ірун/Irún на півночі Іспанії (біля кордону з Францією)

Скорочена версія: помірно складна ділянка між м. Більбао та м. Сантандер (113 км).

Один з найстаріших маршрутів (відомий з IX ст.) проходить через евкаліптово-хвойні ліси Країни Басків, гори Астурії й поля Галісії, рибацькі села і білосніжні пляжі на березі океану, колоритні старовинні містечка.

Другий за складністю серед офіційних маршрутів. Не для новачків!

  • різноманітний рельєф, багато горбистих і кам'янистих ділянок, є круті спуски;
  • великі відстані між містами й відповідно тривалі денні переходи;
  • менше зручностей, гірше маркування (у порівнянні з Французьким), особливо в першій половині;
  • прибережний клімат мінливий, часто йдуть дощі;
  • дорога не дуже популярна, частково безлюдна.

Camino Primitivo / Первинний, Початковий шлях

Відстань: 315 км. Тривалість: 15 днів. Складність: висока.

Старт: м. Ов'єдо/Oviedo, Іспанія.

Скорочена  версія (помірно складна): від Луго до Сантьяго, ~100 км.

Найстаріший маршрут Camino Primitivo (з іспанської “Початковий шлях”) у IX ст. проклав неаполітанський король Альфонсо II.

Назва може ввести в оману: насправді це найскладніший маршрут Каміно де Сантьяго. Особливо виснажливий перехід горами між Ов’єдо та Луго з крутими підйомами, кам'янистими ділянками й мінливою погодою.

Подорожніх на Camino Primitivo мало*, інфраструктура розвинена слабше, ніж на топових напрямах.

*В Галісії, за 50 км до фінішу, Каміно Примітиво зливається з Північним і Французьким маршрутом. Звідси дорога багатолюдна і добре облаштована.

Маршрут вибирає менш як 5% паломників. Сміливці, що відважаться пройти Camino Primitivo, будуть нагороджені унікальними пейзажами й архітектурою віддалених куточків Астурії. Для вірян це можливість відвідати, крім собору в Сантьяго-де-Компостела, собор Сан-Сальвадор в Ов'єдо, де за легендою зберігається плащаниця з голови Христа. 

Via de la Plata / Срібний шлях

Відстань: 1000 км. Тривалість: 30-45 днів. Складність: середня.

Старт: м. Севілья/Sevilla на Півдні Іспанії

Короткий легкий маршрут: Оренсе — Сантьяго, 100 км

Найдовший Шлях Каміно перетинає всю Іспанію, з Півдня на Північ. Дорогу проклали в часи Римської імперії для торгівлі й транспортування добутих в шахтах цінних металів (подекуди збереглись автентичні фрагменти тих самих римських доріг). А з початком масового паломництва дорога перетворилась на шлях пілігримів.

Via de la Plata незаслужено обходять увагою — маршрут вибирають менш як 2% мандрівників. А тим часом це чудова альтернатива популярним трекам.

  • Шлях проходить віддаленими регіонами Андалусії й Галісії.

Дорога насичена місцями з красивою природою й історичними пам'ятками, стежки добре розмічені. 

  • Срібний шлях технічно простіший, ніж Французький, і тим паче Північний і Початковий шляхи.

Рельєф переважно рівнинний, з помірно крутими пагорбами на окремих ділянках.

З мінусів — значна відстань між деякими населеними пунктами (30 км+). Потрібно робити довгі переходи й брати більше речей, адже у випадку НС неможливо швидко повернутися в цивілізацію.

Camino Inglés/Antiguo Camino Real/Англійський

Відстань: 112 км. Тривалість: 4-6 днів. Складність: нижче середньої.

Старт: м. Ферроль/Ferrol на Півночі Іспанії

*Альтернативний маршрут з Ла-Коруньї коротший (75 км), але гірше облаштований.

Один з найкоротших маршрутів починається в портовому місті Ферроль. У середньовіччя сюди прибували з Англії (звідси й назва), Шотландії, Ірландії й Скандинавії, щоб пройти паломницький шлях до могили апостола.

Маршрут поєднує все, що потрібно для приємної подорожі:

  • Невелика відстань — можна вкластися у 4 доби.
  • Навіть у розпал сезону немає натовпів паломників.
  • Помірно складний рельєф: є різкі підйоми й спуски, але переважають рівнини й пологі пагорби.
  • На шляху лише два крупних міста, на старті й в кінці. Між ними - шлях узбережжям Атлантичного океану, сільською Галісією, через гори та села зі старовинними каплицями.
  • Напрям активно розвивають. Дорога маркована, є вказівники з QR-кодами для детальної інформації.

Camino de Finisterre / Шлях Фіністерре

Відстань: 100 км. Тривалість: 3—4 дні. Складність: нижче середньої.

Старт: м. Сантьяго-де-Компостела

Бонусний маршрут. Єдиний, який стартує в Каміно-де-Сантьяго, а не закінчується.

За кілька днів тихими, малолюдними стежками, зеленими пагорбами, невеличкими селищами й лісами ви дійдете до мису Фіністерре. Колись це була найзахідніша точка континенту, відома європейцям, тому мис назвали Finis terrae — край світу, кінець Землі.

Сьогодні статус найзахіднішої точки Європи належить мису Рока в Португалії. Та для мільйонів паломників Cabo Fisterra й тутешній маяк залишаються краєм Землі, фінальною точкою Camino de Santiago.

Колись паломники спалювали тут одяг і стоптане взуття, проте сьогодні традицію не схвалюють. Замість цього символічно купаються в океані й спостерігають за заходом сонця.

З Фіністерре можна продовжити шлях до розташованого неподалік рибацького села Мухія. Місце відоме “чудодійними” скелями — за легендою, це залишки кам’яного човна, на якому Діва Марія припливла до святого Якова.

Найкращий час для Camino de Santiago

  • Травень, червень, вересень. Оптимальний період. Кількість мандрівників на дорогах середня. Переважно тепло. Опади помірні*.

*Крім Галісії, де дощі регулярні круглий рік.

  • Липень, серпень. Високий туристичний сезон, альберге переповнені. Погода спекотна. Не найкращий час для Французького й Португальського шляхів. Краще вибрати Північний, Англійський та інші малолюдні маршрути, що пролягають північним узбережжям і/або через тінисті прохолодні ліси.
  • Жовтень-листопад, березень-квітень. Сезон затяжних дощів і брудних ніг. На окремих ділянках річки виходять з берегів, рухатись проблематично.

  • В холодний сезон, приблизно з листопада по березень, йти шляхом Якова складно. Погода різко міняється, зими бувають суворі. Частина альберге не працюють. Camino del Norte й Camino Primitivo, однозначно, слід відкласти на теплий сухий період, натомість вибрати облаштований Французький маршрут.

Список речей для Camino de Santiago

  • Трекінгове взуття

Ходове: кросівки і/або сандалі в теплий час, черевики в міжсезоння і взимку, на сезон дощів — з мембраною.

+ трекінгові шкарпетки синтетичні або мериносові.

Для притулків, спільних душових: гумові в’єтнамки/крокси.

Важливо. Ходове взуття має бути добре розношеним, на розмір більше повсякденного. Міські і/або нові кросівки, розмір в притик, звичайні бавовняні шкарпетки  — і навіть легкі ділянки Каміно перетворяться на пекельну смугу перешкод.

  • Одяг ходовий і запасний. Стандартний комплект для трекінгу: термобілизна, футболки, фліска, штани і/або шорти, куртка, запасні шкарпетки й спідня білизна.

Що одягнути в похід: зимою, літом.

  • Дощовик. Обов'язковий в усі пори року, пройти Шлях і ні разу не попасти під дощ щастить не всім.

Запасний одяг, документи, телефон, техніку складіть в герметичні мішки або зіп-пакети.

Про захист від дощу в поході.

  • Сонцезахисний крем, бальзам для губ з SPF, темні окуляри, головний убір, одяг з довгими рукавами.

Про захист від сонця в поході.

  • Багатофункціональний шарф. Захистить шию та голову від вітру і сонця. Стане резинкою, наволочкою, пов'язкою тощо.

У Buff є колекція аксесуарів, присвячена Camino de Santiago

  • Спальний мішок. Обов'язковий. У більшості альберге не видають постільне, і спальник його заміняє. Для літа підійде найпростіший тонкий спальний мішок чи лайнер (вкладка).

Повне спорядження для ночівлі зазвичай не потрібне.

Виключення: маршрути з великими відстанями між населеними пунктами. Якщо доведеться ночувати деінде, бажано мати укриття: ультралегкий намет чи хоча б тент. 

  • Аптечка з засобами першої допомоги (перев'язувальні, знеболювальні, протидіарейні, антисептик тощо). Про похідну аптечку.  
  • Набір швидкої допомоги для ніг (для лікування і профілактики): пластир (багато), присипка (від натертостей), мазь від болю в суглобах та м'язах, еластичний бинт тощо.

Як попередити мозолі в поході.

  • Засоби гігієни (необхідний мінімум), маленький рушник з мікрофібри (легкий, компактний і швидко сохне).
  • Пляшка для води і/або питна система. 
  • Перекус, 1-2 літри води.
  • Ліхтарик, краще налобний.

  • Трекінгові палиці. Полегшують пересування гористими ділянками.

Зверніть увагу. Палиці доведеться купити на місці. Перевозити їх в ручній поклажі заборонено.

  • Набір легкого похідного посуду: чашка, ложка, вилка, миска. Невеликий термос/термочашка за бажанням.

  • Корисні дрібнички: голка з ниткою, мотузка і прищіпки, беруші (в альберге вистачає хропунів) пакети для сміття, двійник/трійник в розетку, скотч, стяжки тощо.
  • Гроші. Важливо мати запас готівки, карти приймають далеко не скрізь. Приблизний мінімальний бюджет на Camino de Santiago розраховують за формулою “1 євро за кожен км шляху”. Виходить від 30 євро на день в режимі економ. + квитки на літак, страховка тощо.
  • Рюкзак. Орієнтовно на  30-40 л в теплий сезон і до 60 л в холодний.

Вага зібраного рюкзака має становити ~10% від ваги туриста, максимум 15%.

Як вибрати рюкзак.

Критично оцініть свій багаж і візьміть дійсно необхідне.

Продукти, засоби гігієни — мінімум. Не вистачить - докупите по дорозі.

Запас чистого одягу — на день-два. Краще прати на зупинках, ніж нести зайве. 

Як зібрати ультралегкий рюкзак.

Якщо рюкзак все ж заважкий, можна відправити частину речей поштою до населеного пункту попереду, чи одразу в Сантьяго. Або скористатися послугою доставки багажу до місця ночівлі (від 5 євро на день).

Як підготуватися до Шляху Св.Якова

Каміно — не зовсім похід у традиційному розумінні, але й ніяк не прогулянкова екскурсія. Денний кілометраж складає 15-30 км, є підйоми (макс. 1500 м над рівнем моря), ділянки зі складним рельєфом. Підготовка потрібна відповідна.

Перевірте сили спочатку вдома. Особливо якщо немає досвіду тривалого трекінгу (одноденне сходження на Говерлу не рахується):

  • Відправляйтесь в похід Карпатами мінімум на 3-4 дні, наприклад Боржавою чи на Піп Іван. Взуття, рюкзак та його наповнення — ті ж, що плануються для Сантьяго. Денний кілометраж поступово збільшуйте до 20-30 км.
  • Пройдіть Camino Podolico — 255-кілометровий маршрут від Вінниці до Кам’янця-Подільського, організований за зразком класичного Camino de Santiago. Проходження українського шляху св.Якова може стати самостійною пригодою або частиною підготовки до трекінгу Іспанією. Про Camino Podolico.

Наостанок радимо навчитися правильно ходити в горах і тримати темп. Не поспішайте  і не намагайтеся обігнати попутників (без поважної причини). Навпаки, зупиняйтесь кожні кілька годин, щоб перепочити й насолодитись красою дороги. Каміно — не спринт, і не змагання з трейлранінгу. А головна ціль подорожі — не отримання компостели, а сам шлях.