Причиною незапланованого сходу з маршруту може стати не лише серйозна травма, а й банальні мозолі. Потурбуйтесь про свої ноги: правильна підготовка в комплекті з “антимозольним набором” для профілактики та екстренної допомоги суттєво зменшать ризик і масштаби можливих проблем, а то й взагалі дозволять уникнути їх.

Зміст:

Як не допустити появи мозолів в поході
    1. Купіть правильне взуття
    2. Вдягніть трекінгові шкарпетки
    3. Підготуйте ноги до походу
    4. Тримайте пластир напоготові
    5. Не ходіть у мокрому
    6. Слідкуйте за гігієною ніг
Лікування мозолів в поході
Чекліст: “антимозольний набір” для походу

Як не допустити появи мозолів в поході

Утворенню мозолів сприяють тертя, вологість і підвищена температура. Відповідно, профілактичні дії мають бути направлені на усунення або зменшення цих негативних факторів. 

Профілактика особливо важлива перед стартом і в перші дні походу, коли ноги ще не пристосовані до довгої ходьби складним рельєфом, а взуття може викинути якийсь коник.

1. Купіть правильне взуття

Основне взуття для походу — спеціалізовані трекінгові черевики або кросівки (читайте, в чому їх особливість та як вибрати). В спекотні дні беріть трекінгові сандалі — як додаткову змінну пару або основну на легких маршрутах. Також потрібне взуття для біваку: ті ж змінні сандалі або окремі шльопанці.

Трекінгові черевики завжди беруть на 1-2 розміри більше звичайного (в залежності від схильності до набряків та інших індивідуальних особливостей), з відповідною об’єму ноги колодкою (стандартна/широка). Приміряють на шкарпетки, імітуючи типові похідні рухи (спуск, підйом). Якщо взуття тисне вже через 5-10 хв примірки, шукайте інший варіант.  

Важливо! Нові черевики необхідно розносити — пройти в них близько 20-30 км, бажано пересіченою місцевістю (в парку, за містом тощо). Зверніть увагу, в яких місцях взуття натирає, і, перш ніж шукати нові черевики, спробуйте це виправити: відрегулюйте шнурівку, поміняйте устілку тощо.  

Підібране по розміру трекінгове взуття забезпечує комфортну посадку і терморегуляцію, добре вентилюється, швидко сохне, що, у підсумку, мінімізує ризик натирань.

Зверніть увагу! Важливо не тільки те, в чому ходити в горах, а й як. Правильна постанова стопи, використання трекінгових палиць та інші особливості ходьби в горах безпосередньо впливають на ймовірність утворення мозолів. Значення має і вага рюкзака — чим вона більша, тим сильніше натрете ноги, тож не зайвим будуть прийоми легкоходів.

2. Вдягніть трекінгові шкарпетки

Без правильних шкарпеток в поході навіть найкращі черевики будуть неефективні.

Трекінгові шкарпетки вироблені з технологічної синтетики або гіпоалергенної мериносової вовни, двошарові, мають анатомічний крій, спеціальні пом’якшуючі вставки та плоскі шви. Завдяки цьому:

  • В трекінгових шкарпетках нога злегка ковзає, шкіра не чіпляється постійно за тканину, і таким чином зменшується ризик утворення мозолів. На відміну від звичайних носків трекінгові не мають зайвих точок тертя (грубі шви, перекручена, зіжмакана тканина тощо).
  • Шкарпетки для трекінгу швидко сохнуть і добре вентилюються — ноги менше потіють і не перегріваються, а значить немає сприятливих умов для утворення мозолів. 

Чим замінити спеціальні трекінгові шкарпетки? Хоча б максимально зручними синтетичними (одягайте швами назовні). Щоб частково добитися ефекту трекінгових шкарпеток похідники також одягають дві пари простих — одну тоненьку і зверху більш щільну. Головне — не беріть в похід бавовняні, капронові, та шерстяні (крім мериносових) носки!

Огляд топових шкарпеток для трекінгу: X-Bionic, Smartwool, Accapi

3. Підготуйте ноги до походу

Зробіть педикюр: ретельно очистіть шкіру під нігтями, підстрижіть їх максимально коротко та підпиліть — так ноги довше залишатимуться чистими, не буде зайвого тертя об носок черевика та порваних шкарпеток.

Додатково обробіть п’яти пемзою, щоб прибрати задирки і сильні шершавості. Але не застосовуйте пом’якшувальні і відлущуючі пілінги, скраби для стоп, які роблять шкіру надто ніжною. Навпаки, сприяйте грубшанню шкіри — для цього частіше ходіть босоніж. 

4. Тримайте пластир напоготові

Підготовка завершена і ви нарешті вийшли на маршрут. В найближчі години та дні важливо постійно бути на зв'язку з ногами: прислухайтесь, чи нічого не заважає, немає тертя, дискомфорту, печіння. У разі появи неприємних відчуттів (зокрема й через попадання в черевик камінчика чи піску) не терпіть до запланованого привалу! Якомога швидше зупиніться і огляньте стопи, за необхідності “обслужіть” пошкоджені місця. 

Навіть якщо нічого не турбує, на кожному привалі старайтесь знімати взуття хоча б на кілька хвилин — дайте ногам подихати і охолонути, та перевірте, чи немає покрасніня та інших ознак зародження мозолів.

Будь-яке подразнення, найменший натяк на натертість одразу ж знешкоджують: заклеюють пластиром та усувають можливі причини тертя (регулюють шнурівку, поправляють устілку, язичок на черевику, шкарпетки тощо). Якщо ігнорувати цей крок, шкіра далі буде травмуватись, і невдовзі гарантовано отримаєте на цьому місці мозоль.

Який пластир підійде?

  • Основний має бути широким і тонким, з надійною клейовою основою та гладкою поверхнею, добре пропускати повітря і вологу. Найкраще — рулонний на тканинній основі, та коли його немає, підійде будь-який пластир чи хоча б скотч, малярна стрічка чи ізострічка (+ шматок бинта на пошкоджені зони). 

  • Якщо з'явився пухир або про його появу сигналізує сильне почервоніння, припухлість шкіри, на це місце потрібно, як мінімум, наклеїти бактерицидний пластир з м’якою вставкою, і зверху закріпити його широким рулонним пластиром. Ще краще взяти спеціальний пластир для вологих/водяних мозолів* (гідроколоїдний). *Не плутайте з засобом від сухих мозолів!

  • Незначні пошкодження можна обробити рідким пластиром або медичним клеєм — вони створять на рані тонку захисну плівку.

Радимо завжди мати в похідній аптечці запас пластирів “на себе і на друга” — забагато їх ніколи не буває.

Клейте пластир на попередньо знежирену і продезинфіковану спиртом шкіру, щільно притискаючи і розправляючи складки. Одягайте шкарпетки обережно, щоб не зачепити краї пластиру. 

Порада. Особливо вразливі місця варто заклеїти ще до початку походу. Також для профілактичної обробки потенційних “гарячих точок” зручно використовувати олівець-стік проти натирання, або, як альтернативу, твердий дезодорант-антиперспірант, бальзам для губ чи, найпростіше, вазелін. Головне, щоб у складі були речовини, які зменшують тертя: олії, силікони, віск, парафін тощо. 

5. Не ходіть у мокрому

Важливо потурбуватись про захист ніг від вологи зовні (дощ, сніг, калюжі, броди), зменшити потовиділення і прискорити висихання. Від надмірної вологи шкіра на стопах набухає, стає м'якою та вразливою до пошкоджень.

  1. Взуття для сухої теплої погоди має бути повітропроникним, щоб ноги не запарювались і швидко сохли. А для дощових та холодних днів — з мембраною для захисту від вологи. За необхідності користуйтесь бахілами на взуття.    
  2. Броди бажано переходити в запасному взутті. Після цього насухо витріть ноги і лише потім взувайтеся.
  3. Не ходіть в мокрих шкарпетках — одразу міняйте їх на чисті і сухі. З цією метою беріть мінімум 2-3 пари і регулярно періть шкарпетки в поході.
  4. Добре просушуйте ходове взуття і шкарпетки. Приберіть зайву вологу рушником з мікрофібри або підручними засобами (мох, суха трава тощо) та залиште речі на протязі. Не сушіть черевики біля вогню — від жару вони можуть деформуватися і почати натирати!

6. Слідкуйте за гігієною ніг

Бруд, піт, сіль на ногах — це не тільки неприємний запах та дискомфорт, а ще й чудове середовище для розмноження бактерій, появи грибка та інших проблем зі шкірою. В комплекті з натертостями і тим паче сформованими мозолями це може призвести до серйозних неприємностей.

Тож в кінці кожного ходового дня знімайте черевики і шкарпетки та приступайте до гігієнічних процедур

  1. Вимийте ноги з милом. Коли погода і стан здоров'я дозволяє, робіть це в холодній воді — для тонізування, зменшення набряків і втоми.
  2. Замість миття хоча б протріть ноги антисептиком, вологими серветками, перекисом водню або хлоргексидином. Не забувайте обробити область між пальцями.
  3. На чисті сухі ноги можна нанести антиперспірант, дезодорант чи присипку (звичайні або спеціальні для ніг) — це зменшить потовиділення та призупинить розвиток бактерій.

Більше про гігієну в поході.

Лікування мозолів в поході

“Дрібниці, саме загоїться”, — з цього зазвичай і починаються серйозні проблеми в поході. Необроблені мозолі — це сильний дискомфорт, біль (аж до неможливості ходити), запалення та інфікування шкіри.

Не вбереглися і таки зібрали “колекцію” пухирців? Не терпіть та не ігноруйте свій стан! Як ми вже казали вище, виявили больову точку — відразу потрібно знезаразити і заклеїти пластиром вражене місце. Якщо пошкодження не суттєве, цього вистачить, щоб дійти до стоянки та зайнятися лікуванням.

  • Очистіть шкіру та обробіть мозолі і натертості антисептичним засобом. Дайте ранам підсохнути. Можна ненадовго накласти спиртовий компрес (знеболить і підсушить мозолі).
  • Нанесіть протизапальний ранозагоювальний засіб (мазь з декспантенолом або інше). Не заклеюйте рану на ніч — шкіра має дихати і підсихати.
  • Вранці заклейте пошкоджені місця пластиром.
  • Не проколюйте і не зрізайте пухирі! Тонка плівка епідермісу захищає нижній шар, дерму, від попадання мікробів і розвитку інфекцій.
  • Якщо мозоль лопнув сам, після обробки наклейте пластир, стараючись стягнути ним краї рани. 

Зазвичай правильно оброблені мозолі заживають за кілька днів і не заважають під час руху. Але в окремих випадках, — коли рана загноїлась, кровоточить, сильно болить, — знадобиться допомога лікаря.

Більше про першу медичну допомогу в поході.

Чекліст: “антимозольний набір” для походу

  • Пластирі в рулоні — широкі, на тканинній основі (обов'язково).
  • Пластирі прості бактерицидні на тканинній основі і спеціальні для вологих (!) мозолів (рекомендовано).

  • Рідкий пластир, клей БФ, захисний стік від натертостей (за бажанням).
  • Антисептичні, ранозагоювальні, протизапальні і знеболюючі засоби для обробки пошкоджень: хлоргексидин, спирт / спиртові серветки, бепантен та інше.
  • Бинти / марлеві серветки для компресів та обробки ран (не вата!), ножиці (для розрізання бинтів і рулонного пластиру), пилочка для нігтів.

  • Антиперспірант / дезодорант / присипка для ніг.
  • Трекінгове взуття, підібране по розміру, сезону, погоді та типу навантаження, + змінне взуття для біваку і бродів + захисні бахіли для мокрої погоди.
  • Трекінгові шкарпетки — мінімум 2-3 пари.
  • Рушники з мікрофібри (сушити ноги і взуття).

Що ще брати в похід: базовий універсальний список.  

Маленькі мозолі можуть стати причиною великих проблем, тому ще раз підкреслюємо важливість профілактики і швидкого реагування на будь-які, включаючи незначні, пошкодження. Піклуйтесь про ноги, адже вони — ваше найцінніше спорядження для походів!