Чи можна ходити в похід в спеку? Так, якщо температури не екстремально високі й ви правильно підготувалися. Ми вже розказували про організацію походу в спеку (вибір маршруту, способи охолодження тощо). Тепер розберемося, що одягати в похід літом.

Спойлер: класичний “літній комплект” з бавовняної футболки/майки, джинсових шортів і шльопанців не підійде. В горах носять синтетику і мериносову шерсть, беруть куртку навіть у +30 і не забувають про захист від ультрафіолету незалежно від того, сонячний день чи ні.

Зміст:

База літнього похідного аутфіту: матеріали, технології та колір

      — В якому одязі менше пітнієш?

      — Матеріали з високими показниками вологовідведення

      — Бавовняні речі в літньому поході — ок?

      — Як не запаритися в спеку?

      — Який одяг захищає від ультрафіолету?

      — Що краще: крем з SPF чи одяг з UPF?

Комплект одягу для літнього трекінгу: які речі брати

      — Футболка, майка чи сорочка?

      — Шорти чи штани?

      — Що одягнути літом, крім шортів і штанів

      — Теплі речі — брати чи ні?

      — Кепка чи панама?

      — Кросівки, сандалі чи черевики?

Чек-ліст: як вибрати одяг для літнього походу, базовий набір

Важливо! Підбираючи одяг, враховуйте температуру, вологість, силу вітру, висоту й інші умови походу. Посушливий регіон чи вологі тропіки, затишні лісові стежки чи вітряні скелясті вершини, — одні й ті ж +30 за різних умов відчуваються інакше і вимагають різного екіпірування.

База літнього похідного аутфіту: матеріали, технології та колір

В якому одязі менше пітнієш?

Активне потовиділення під час трекінгу в спеку — це норма, таким чином організм охолоджується. Важливо не мінімізувати потовиділення, а пришвидшити його висихання. З цією задачею впораються вологовивідні тканини, волокна яких працюють як дренаж: збирають вологу з тіла і виводять її на зовнішню сторону, де вона швидко випаровується.

Матеріали з високими показниками вологовідведення:

Технологічні синтетичні тканини добре вентилюються, швидко сохнуть, мають охолоджувальний ефект завдяки покращеній терморегуляції. Антибактеріальна обробка (Polygiene та ін.) попереджає появу неприємних запахів.

Жіночі легінси Montane з антибактеріальним просоченням Polygiene

  • Мериносова вовна. Здавалося б, з літнім одягом шерсть несумісна. Та це не стосується мериносу, який гріє в холод (зокрема у мокрому стані) і охолоджує в спеку. Матеріал гіпоалергенний, забезпечує відмінне вологовідведення, терморегуляцію і вентиляцію, має природні антибактеріальні властивості. Детально про мериносову вовну.

Бавовняні речі в літньому поході — ок?

Носити бавовну допустимо під час трекінгу в пустелі чи інших місцях з посушливим кліматом. В інших випадках “хебешним” футболкам і сорочкам в гардеробі аутдорника не місце.

Бавовна повітропроникна, швидко вбирає піт, але вкрай погано сохне. Волога тканина липне до шкіри, натирає, викликає подразнення і висипання. У мокрій бавовняній футболці легко простудитися, якщо раптово похолодає.

Серед тканин з натуральної рослинної сировини хороші показники вологовідведення мають шовк і льон. Вони приємні до тіла, добре вентилюються, та через низьку зносостійкість теж не підходять для аутдору . Одягати шовкові й лляні речі раціонально хіба на короткі, прогулянкові треки. 

Як не запаритися в спеку?

Не поспішайте залишати на собі мінімум одягу, щоб тіло в спеку дихало. Потрібно навпаки, закривати шкіру по максимуму і захищати її від сонячних опіків, обвітрювання, подряпин тощо.

Щоб одяг не перешкоджав вільній циркуляції повітря, звертайте увагу на:

  • Повітропроникність тканини. Найвищі* показники мають нейлон, поліестер і мериносова вовна.

*Бавовна теж у лідерах по цьому параметру, але пам'ятаємо про її низькі показники вологовідведення.  

  • Посадку. Тісний, обтягуючий одяг затримує тепле повітря і посилює потовиділення. Речі для спекотної погоди мають сидіти вільно, між тканиною й тілом повинно залишатись кілька сантиметрів.

  • Наявність вентиляції у зонах, що нагріваються й пітніють найбільше: під пахвами й колінами, на потилиці, спині тощо. Це можуть бути вставки з сіточками або отвори на блискавках. Останні зручно відкривати/закривати за потреби, щоб регулювати ступінь охолодження.

Штани Fjallraven Abisko Midsummer Trs W Reg з вентиляційними отворами на блискавках

Який одяг захищає від ультрафіолету?

Всі тканини тією чи іншою мірою блокують ультрафіолет. Щоб вибрати одяг з найкращим захистом від сонця, звертайте увагу на UPF — максимальну частку ультрафіолетових променів UVA і UVB, яку пропускає тканина. Параметр перевіряють в лабораторних умовах і за результатами присвоюють матеріалу рейтинг UPF: 

  • UPF 50 і вище — максимальний захист, тканина пропускає не більше 1/50 (2%) ультрафіолетових променів. Високий UPF особливо важливий для людей з чутливою і світлою шкірою і/або під час трекінгу на значних висотах.
  • UPF 30 — хороший рівень захисту, блокує близько 1/30 (3%) ультрафіолету. Одяг з UPF 30 і вище рекомендують спеціалісти Міжнародного фонду боротьби з раком шкіри.
  • UPF 15 — мінімальне значення для сонцезахисного одягу, пропускає 1/15 (6,7%) ультрафіолету.

Матеріалам з гіршими показниками не присвоюють рейтинг UPF.

Вибирайте речі з маркуванням UPF, якщо хочете отримати гарантований захист від сонця.

Одяг без підтвердженого лабораторно рівня UPF по факту теж підійде, якщо відповідає загальним критеріям: 

  • Склад: поліестер (UPF~30), нейлон (UPF~15) або мериносова вовна (UPF~20). Для порівняння, бавовна має UPF~5.
  • Щільне плетіння. Піднесіть тканину до джерела світла — чим менше просвічує полотно, тим краще.
  • Колір. Літом частіше носять білі, світлі речі, які поглинають менше сонячного тепла. Водночас UPF світлих тканин, як правило, нижчий. Від сонячних опіків краще захищає одяг темних, яскравих, насичених кольорів.

Футболка Craft Shade SS Tee Man з UPF 50+

Зверніть увагу! UPF може знижуватися у разі:

  • Намокання: мокрі тканини (крім поліестеру) гірше блокують ультрафіолет.
  • Зношування: потертості й вицвітання негативно відображаються на UPF.
  • Розтягнення: зменшує щільність полотна. Для кращого захисту від сонця речі мають сидіти вільно.

Що краще: крем з SPF чи одяг з UPF?

Зверніть увагу: SPF ≠ UPF! Показник SPF застосовується для сонцезахисної косметики та означає час захисту. Наприклад, якщо шкіра без санскріну червоніє на сонці за 5 хв, то з  SPF30 (без повторного нанесення) безпечно перебувати на сонці 5хв*30=150 хв.

Необхідно комбінувати два види захисту: закривати одягом максимум тіла, а на всі (!) відкриті ділянки шкіри наносити сонцезахисний крем.

В пріоритеті має бути саме одяг з UPF, у якого більше переваг у порівнянні з кремом:

  • Зручно користуватися. Крем складно наносити на спину та інші важкодоступні ділянки без сторонньої допомоги, він часто залишає липку, жирну плівку на шкірі, бруднить одяг.
  • Не має обмежень в часі. Крем наносять кожні кілька годин (про що легко забути), а сонцезахисний одяг працює нон-стоп.
  • Безпечність. Деякі* санскріни можуть містити небезпечні для людей і довкілля речовини.

*Водночас є багато якісних безпечних сонцезахисних засобів.

  • Вищий спектр захисту. Крем з SPF блокує тільки UVB-промені, тоді як тканина з UPF захищає від UVB та UVA, попереджає сонячні опіки та фотостаріння.

Більше про захист від сонця в поході

Комплект одягу для літнього трекінгу: які речі брати

Футболка, майка чи сорочка?

Базовий шар одягу в теплий сезон має поглинати піт і швидко сохнути, дає шкірі дихати, захищає від сонця і перегріву, не натирає. Враховуючи ці критерії, розглянемо можливі варіанти верху для літнього трекінгу:

  • Футболка. Універсальний варіант, підійде буквально кожному і скрізь. 

Як вибрати? Обов'язково з поліестеру/нейлону/мериносової шерсті. Рукав — короткий або довгий залежно від бажаного рівня захисту (від ультрафіолету, колючих кущів, гострих виступів тощо). Фасон — вільний.

  • Сорочка. Можна одягати першим базовим шаром або другим (для захисту від сонця чи легкого утеплення) на майку/футболку. Повітря під сорочкою чудово циркулює. Легко регулювати ступінь провітрювання, застібаючи різну кількість ґудзиків.

Як вибрати? Аналогічно футболкам: з синтетики або мериносової вовни, з коротким чи довгим рукавом. Впевніться, що фурнітура, кишені та інші деталі не заважають носити рюкзак, одягати зверху кофту чи куртку. Спортивні сорочки в магазині Shambala.

  • Майка. Підійде лише для простих одноденних радіалок з легким ранцем, в не надто сонячні дні і/або на малих висотах, а також у регіонах з вологим тропічним кліматом. Має більше недоліків, ніж переваг: у майці з тонкими бретелями легко обгоріти й перегрітись, подряпатись, натерти шкіру під лямками рюкзака.

Як вибрати? Прийнятний варіант для походу — простора синтетична майка з широкими (!) бретелями. Приклад: Rab Wisp Vest Wmns

Шорти чи штани?

Кожен варіант має плюси й мінуси. Вибирайте, спираючись на особливості клімату, перешкоди на маршруті й особисті уподобання

 

Трекінгові штани

Трекінгові шорти

Які вибрати

З легких, тонких, дихаючих тканин.

Синтетика або мериносова шерсть.

В міру облягаючі, з м'яким еластичним поясом.

Переваги

  •    Захищають всю площу ніг від сонячних опіків, колючих кущів, бруду тощо.
  •    Знижують ризик укусів комах. Довгі штанини, заправлені в шкарпетки — одна з мір профілактики проти кліщів.
  •    Захищають від холоду на висотах і/або у разі погіршення погоди (вітру, зливи тощо).
  •    Мають багато кишень для зберігання дрібниць.
  •    Забезпечують максимальну вентиляцію і свободу рухів.
  •    Не викликають перегріву.
  •    Швидко сохнуть (зручно у випадку раптового дощу чи падіння у воду). 
  •    Компактні й легкі, займають мінімум місця в рюкзаку.

 

Де і коли носити

  •    В тривалих складних треках зі значним набором висоти.
  •    На малопрохідних зарослих стежках, кам'янистих схилах.
  •    В ендемічних регіонах, де поширені енцефалітні кліщі.
  •    За нестабільної погоди з високою        ймовірністю злив,  шторму, похолодання.
  •    На легких треках з облаштованими маршрутами.
  •    В особливо спекотну погоду, коли можна поступитися захистом шкіри (від сонця, комах, колючих рослин тощо).
  •    В регіонах з дуже вологим і жарким кліматом.
  •    В ультралайт-походах з надлегким компактним рюкзаком.

Порада. Можна комбінувати вільні штани й тонкі шорти простого крою. Шорти носіть постійно базовим шаром, а штани одягайте зверху на них за потреби, наприклад: вранці та ввечері (коли прохолодно), під час дощу (шорти й ноги залишаються сухими), на важкопрохідних ділянках маршруту.

Що одягнути літом, крім шортів і штанів:

  • Штани-шорти 2-в-1. Нижня частина штанини кріпиться до верхньої блискавкою. За потреби одним рухом перетворюєте штани на шорти та навпаки.
  • Легінси. Не заважають рухам і не чіпляються за гілки, захищають шкіру від пошкоджень. На відміну від шортів, не викликають натирання між стегнами. Але є суттєвий недолік: в облягаючому одязі погано циркулює повітря, ноги швидше перегріваються і запарюються, з’являється неприємний запах. Щоб уникнути цього, для спеки вибирайте легінси з синтетики з антибактеріальною обробкою або мериносової вовни, яка призупиняє розвиток бактерій завдяки вмісту ланоліну.
  • Похідна спідниця/сукня або спідниця-шорти. Дає максимальну свободу рухів і забезпечує найкраще провітрювання.

Спідниця-шорти Salewa Antermoia Durastretch

Теплі речі — брати чи ні?

Зазвичай в хорошу погоду футболка не потребує доповнень, та завжди потрібно мати план В на випадок погіршення погоди (що в горах дуже ймовірно). Навіть в легенький трек без ночівлі, в гарантовано сухий теплий день, краще захопити додаткову кофту і дощовик (хоча б одноразовий).

Поставтеся до цього відповідально! Неодноразово туристи отримували критичне переохолодження в горах у розпал літа, бо недбало склали рюкзак і не були готові до форс-мажорів.

В кількаденному поході, особливо зі значним набором висоти, в рюкзаку мають бути:

  • Теплі речі: фліска, тепла сорочка з довгим рукавом або тонка пуховка + тонкі рукавички, шапочка і теплі шкарпетки. Кофта має пропускати пар, який відводить з тіла базовий шар.
  • Речі для захисту від дощу та вітру: мембранка або дощовик+вітровка.

Детально про захист від дощу.

Порада: якщо в зливу в плащі чи мембранці надто жарко, зніміть базовий шар, залишившись в одній спідній білизні — буде прохолодніше, а ходовий одяг тим часом не промокне від дощу і поту.

Зверніть увагу! Футболка, фліска і куртка — основа класичного тришарового комплекту для походу. Правило трьох шарів актуальне в усі пори року, коригується лише тип одягу, склад, щільність тканини тощо.

Кепка чи панама?

  • Панама. Дає кращий захист, оскільки закриває більшу площу голови, затінює обличчя, вуха, задню частину шиї й плечі частково. 

Яку вибрати? Тримає форму, поля в міру широкі, є ремінець для підборіддя і вентиляційні вставки. Тканина пропускає повітря, вбирає вологу і швидко сохне. 

  • Кепка. У порівнянні з панамою захищає гірше, але в кепці менш спекотно і зручніше. Не чіпляється за рюкзак, як інколи буває з задніми полями панами.

Яку вибрати? З широким козирком і вентиляційними вставками, з дихаючої тканини. Щоб вберегти від сонячних опіків шию, комбінуйте кепку з літнім бафом або банданою чи вибирайте модель з захистом шиї.   

Кепка Buff Bimini Cap зі знімним захистом шиї

Важливо! Обов'язково носіть темні окуляри, навіть якщо головний убір добре затінює область очей. Вибирайте сертифіковані сонцезахисні окуляри, які гарантовано блокують UVA і UVB промені, а не просто затемнені. Моделі для трекінгу мають обтічну форму і широкі дужки для захисту очей з усіх сторін.

Кросівки, сандалі чи черевики?

Літнє взуття, як і одяг, має дихати, швидко сохнути й забезпечувати хорошу терморегуляцію.

Що взути в літній похід:

  • Сандалі трекінгові. Найкраще вентилюються, легкі, але мають низький рівень захисту стопи. Похідні сандалі класичного дизайну (відкриті) підійдуть для коротких прогулянкових треків з не важким рюкзаком. Для складніших стежок вибирайте більш закриту гібридну модель, з захистом пальців і посиленою підошвою. Приклад: Keen Newport H2 M

Порада. В перші рази беріть сандалі як додаткову, а не основну і єдину пару ходового взуття. Спочатку переконайтеся, що ходити в сандалях комфортно, підтримка і захист стопи достатні. 

  • Кросівки трекінгові або трейлові. Мають хорошу ергономіку та продуману вентиляцію, підтримують стопу і забезпечують надійне зчеплення з поверхнею. Оптимальний вибір для походів середньої тривалості й складності

  • Черевики трекінгові. Забезпечують найкращу підтримку стопи та амортизацію. Яка б погода не була, в довгих складних походах варто носити саме високі черевики. Але ні в якому разі не мембранні — літом в них ефект сауни забезпечний.

Щоб ноги в черевиках не перегрівались і не пітніли, вибирайте повітропроникну модель: з текстилю, синтетики чи замші, без мембрани, з вентиляційними вставками. Приклад: Asolo Piuma MM

Крокси, в’єтнамки й шльопанці носять виключно на біваку (іноді взувають для долання броду).

 

Більше про вибір взуття для трекінгу

Носіть літні трекінгові шкарпетки з мериносу або синтетики — вони тонкі, дихаючі, відводять вологу. Разом з правильно підібраним взуттям зменшують потовиділення, появу неприємного запаху і мозолів. Останні до речі можуть стати серйозною проблемою, тому важливо знати, як попередити й лікувати мозолі в поході.

Чек-ліст: як вибрати одяг для літнього походу, базовий набір

Верх:

  •    Футболка вільного крою, короткий/довгий рукав, і/або
  •    Сорочка (першим шаром або другим на футболку/майку)
  •    Фліска + мембранка або вітровка+плащ (взяти з собою)

Матеріали:

  •    Поліестер
  •    Нейлон
  •    Мериносова вовна

 

 

 

Додатково:

  •    Вентиляційні вставки
  •    UPF 15 і вище
  •    Антимікробна обробка

Низ:

  •    Шорти і/або штани або штани-шорти (трансформери)

Взуття та аксесуари:

  •    Трекінгові кросівки/черевики без мембрани і/або трекінгові сандалі
  •    Трекінгові шкарпетки
  •    Панама або кепка+баф

Те, як ви одягнені, безпосередньо впливає на самопочуття і настрій в поході. Підібраний по погоді, комфортний функціональний одяг з дихаючих зносостійких тканин дозволить зосередитись на відпочинку та отримувати максимум задоволення від пригоди.