Стики й мікро-отвори на швах (в місцях проколу голки) — найбільш вразливі до намокання місця в наметі. На виробництві* ці зони додатково проклеюють водостійкою термострічкою (тільки намети з PU-покриттям) або наносять спеціальне просочення.

*На деяких наметах шви не обробляють, їх необхідно проклеїти самостійно після покупки.

В процесі складання і розкладання, під впливом вологи, температури проклейка швів поступово зношується. Як тільки помітили це, беріться за реабілітацію виробу.

Зміст:

Засоби для герметизації швів намету
Як нанести герметик на шви

 

Засоби для герметизації швів намету

Для самостійного відновлення герметичності швів потрібен спеціалізований* герметик на поліуретановій або силіконовій основі (відповідно матеріалу намету). Топові на сьогодні — McNett Seam Grip і McNett SilNet від Gear Aid (США). Завдяки компактній тарі й вбудованому аплікатору шви можна заклеїти навіть в польових умовах. 

*Теоретично, підійде будь-який поліуретановий/силіконовий клей, однак його потрібно розводити й підбирати оптимальну пропорцію.     

Зверніть увагу. В наметах з поліуретановим покриттям для відновлення герметичності можна замінити термозбіжну стрічку. Задачу краще довірити спеціалістам з ремонту спорядження, оскільки правильно зробити це в домашніх умовах складно.

Як нанести герметик на шви

  1. На поліуретановий намет герметик наносять зсередини, на силіконізований — з будь-якої сторони. Для зручності й доступу до всіх куточків встановіть намет внутрішньою стороною назовні (виверніть).
  2. Очистіть поверхню від бруду та пилу (як правильно мити намет).
  3. На поліуретановому наметі зніміть пошкоджені частини заводської стрічки.
  4. Протріть поверхню спиртом, щоб знежирити.
  5. Нанесіть герметик тонким рівномірним шаром. Користуйтесь вбудованим аплікатором або широким м'яким пензлем.
  6. Особливо ретельно промажте кути й місця кріплення відтяжок. У важкодоступні місця герметик можна залити шприцом. Слідкуйте, щоб засіб не попав на блискавки.
  7. Залиште виріб для просихання мінімум на 8-12 годин, краще на кілька діб. Перед складанням впевніться, що герметик повністю висох!
  8. Обробку і сушіння проводити в добре провітрюваному приміщенні або на вулиці в суху теплу погоду.

 

 

 

Зверніть увагу на інші причини протікання намету й способи їх усунення:

Також дізнайтесь, як полагодити зламану стійку.